Прошка или раздор! Битка за 7 министерства

Голямото наддаване е за отбраната, ПП-ДБ намери формула за Николай Денков

Прошка или раздор! Битка за 7 министерства | StandartNews.com

* Три дни повече преговори, частично съгласие за регулаторите

* Голямото наддаване е за отбраната, ПП-ДБ намери формула за Николай Денков

Прошка или раздор! Това е дилемата в сглобката за властта, която ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да решат до понеделник, когато Мария Габриел ще получи първия мандат за съставяне на правителство.

ВИЖ ОЩЕ: Знак свише за кабинета

Битката е за 7 министерства. Първоначалната атака на Бойко Борисов към финансовия министър Асен Василев утихна и в последните три дни въпрос за името му не е ставал. От ПП-ДБ твърдят дори, че преговорният екип изобщо не е слагал на масата въпроса за рокади във финансовото министерство.

Затова пък яростта на Борисовата партия му към шефа на отбраната Тодор Тагарев заради забавена помощ за Украйна расте. 

ГЕРБ предлага за поста Христо Гаджев, председател на ресорната парламентарна комисия. Искрите ескалират, защото "Промяната" и "Демократична България" са категорично против смяната на Тагарев. Коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов няколко пъти досега енергично защитаваше военния министър, като последния път това направи лично Иванов по време на националната конференция на "Да, България".

Още 5 министерства са поискали хората на Борисов по време на преговорите, като са предложели и конкретни имена за тях. В някои от ведомствата - дори по две. 

ГЕРБ не отстъпва от желанието си да запази Външно министерство. Настоява още за енергетиката, земеделието, иновациите и околната среда. 

ПП-ДБ били склонни да приемат 4 от тях - МВнР, екология и иновации. Не искали да се разделят с енергетиката и земеделието, но ако се наложело, ще изберат едно от двете ведомства в последния момент, твърдят източници от "Промяната". 

Големият пазарлък е за Външно. Неофициално хората на Кирил Петков и Христо Иванов твърдят, че са склонни да приемат варианта на ГЕРБ Мария Габриел да съвместява двата поста - на премиер и на външен министър. Но - ако Николай Денков стане вицепремиер по европейските въпроси и по сигурността. Това ще гарантира контрол на ПП-ДБ над МВР и службите. Нещо, на което Кирил Петков и Асен Василев особено държат. ГЕРБ обаче са твърдо против. 

За министерството на енергетиката хората на Борисов лансират бившия енергиен министър от последните две правителства на ГЕРБ Теменужка Петкова или нейния заместник във ведомството, сега депутат Жечо Станков. За иновациите ГЕРБ лансира настоящия председател на парламента Росен Желязков или депутатката Деница Николова. 

Тя бе зам.-министър на регионалното развитие по време на управлението на Борисов и е оглавявала различни европейски програми. За министър на околната среда отново се завъртя името на Ивелина Василева, която заемаше поста във второто правителство на Борисов, а за земеделието - на настоящия изпълнителен директор на държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов. Той бе назначен на поста от служебния кабинет на Гълъб Донев. 

Още едно - седмо, министерство е на масата на преговорите. Туризмът. За първи път 14 браншови организации в индустрията се обединиха и излязоха с отворено писмо до бъдещия премиер Мария Габриел и лидерите на партии в некоалицията. Браншът настоява за 10 спешни мерки, първата от които е издигането на туризма в стратегически държавен приоритет и достойно финансиране. 

Предлага се създаването на национална туристическа организация и приоритетна работа за Бранд България. Стига политически назначения в туризма, обяви секторът и издигна професионалната кандидатура за министър на д-р Мартин Захариев. ПП-ДБ обаче все още държат на министър Зарица Динкова и преговорите за това ведомство тепърва предстоят.

Частично съгласие било постигнато и по механизма за избор от парламента на членовете на регулаторните, контролните и съдебните органи. От ГЕРБ се съгласили с предложението на ПП-ДБ кандидатури за тези позиции да издигат и представителите на неправителствени, съсловни и браншови организации, които са признати за партньори на държавата. 
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай