"Промяната" ръмжи! И Атанас Атанасов бесен на Сарафов

Ние поискахме оставката на Сарафов преди тази на Гешев, заяви съпредседателят на ДБ

"Промяната" ръмжи! И Атанас Атанасов бесен на Сарафов | StandartNews.com

„Продължаваме промяната – Демократична България” ръмжи срещу Борислав Сарафов, който бе утвърден от ВСС за и.д. главен прокурор на мястото на отстранения Иван Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Правосъдният министър произнесе присъдата на Борислав Сарафов

„Нов главен прокурор няма. Изпълняващ длъжността не е същото. Главният прокурор се избира от Пленума на ВСС, затова протестираме, това е влизане през задния вход”, заяви в предаването „На фокус” съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

„След взрива срещу кортежа на Гешев, поискахме оставката на Сарафов, преди тази на Гешев. И то не само заради изявлението му тогава, а заради много стари прегрешения. Този опит да се пробутва Сарафов няма да мине. А ако мине – много лошо за българското общество”, каза Атанасов.

„Новият ВСС трябва да избере новия главен прокурор”, заяви още Атанасов.

Освен това трябвало да се придвижат промени в Конституцията, която да определи правомощията на главния прокурор. Новият министър на правосъдието щял да внесе точка в дневния ред на Пленума на ВСС за преразглеждане на решението на Прокурорската колегия.

Видяхме как действаше Пленума на ВСС за отстраняването на Гешев – там има едно контролирано мнозинство, което действа по разпореждане, смята Атанасов.

Той каза, че от ПП-ДБ са поели „тежкия риск” да поемат управлението на страната, за да се прекрати политическата криза. „Трябва да се приемат редица закони, за Шенген, за преодоляване на кризата. Има изтекли мандати на органи в страната – над 20. Някои приключват втори мандат – това е абсурдно. Наясно сме, че може да понесем щети”, каза Атанасов.

Той коментира и поискания имунитет на Кирил Петков.

„Ние поискахме Парламентарната комисия. На мен ми беше интересно на какво основание е възобновено делото на Кирил Петков. Върнато без нито един аргумент. Очевидно става въпрос за политическа поръчка”, смята Атанасов.

„Или ще се случват нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори”, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай