Промяната решава ще предложи ли списък на министри

Все още няма яснота дали съставът на проектокабинета ще бъде представен официално днес

Промяната решава ще предложи ли списък на министри | StandartNews.com

Днес се очаква коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" да представи състава на проектокабинет с техния мандат. Списъкът с имената бе поискан преди седмица от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на лидерската среща между първите две политически сили в 49-ия парламент.

Все още няма яснота дали съставът на проектокабинета ще бъде представен официално днес. Заявка за това направи съпредседателят на ПП Кирил Петков, който в петък обяви, че до вторник всяко предположение за кандидат-министър с техен мандат, ще е слух. Единственото сигурно е, че между ПП и ДБ текат усилено съвещания за персонален състав на правителство. Като сигурен се очертава и кандидатът за премиер – акад. Николай Денков, който ръководеше работните групи са обединението, които преговаряха за управленска програма и законодателни приоритети с ГЕРБ-СДС.

От дни усилено се говори кой ще влезе в бъдещ кабинет на втората политическа сила. Под въпрос е дали в него ще присъства Кирил Петков. Не е потвърдено, но не е и отречено, че Асен Василев и Атанас Атанасов ще бъдат кандидати за министри – съответно на финансите и на вътрешните работи. Вчера се завъртяха нови имена – Даниел Лорер като министър на външните работи или на иновациите, Васил Пандов – на здравеопазването, Радослав Рибарски – на енергетиката, Владислав Панев – на екологията и други.

От ГЕРБ нямат еднозначна позиция за присъствието на политически лидери на ПП-ДБ в евентуален министерски съвет. Останалите формации, без „Възраждане“, очакват да бъдат поканени на разговори, за да вземат решение дали ще дадат подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай