Петък,

Промяната решава ще предложи ли списък на министри

От: Иван Ангелов -
664
Промяната решава ще предложи ли списък на министри
A
A
A

Днес се очаква коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" да представи състава на проектокабинет с техния мандат. Списъкът с имената бе поискан преди седмица от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на лидерската среща между първите две политически сили в 49-ия парламент.

Все още няма яснота дали съставът на проектокабинета ще бъде представен официално днес. Заявка за това направи съпредседателят на ПП Кирил Петков, който в петък обяви, че до вторник всяко предположение за кандидат-министър с техен мандат, ще е слух. Единственото сигурно е, че между ПП и ДБ текат усилено съвещания за персонален състав на правителство. Като сигурен се очертава и кандидатът за премиер – акад. Николай Денков, който ръководеше работните групи са обединението, които преговаряха за управленска програма и законодателни приоритети с ГЕРБ-СДС.

От дни усилено се говори кой ще влезе в бъдещ кабинет на втората политическа сила. Под въпрос е дали в него ще присъства Кирил Петков. Не е потвърдено, но не е и отречено, че Асен Василев и Атанас Атанасов ще бъдат кандидати за министри – съответно на финансите и на вътрешните работи. Вчера се завъртяха нови имена – Даниел Лорер като министър на външните работи или на иновациите, Васил Пандов – на здравеопазването, Радослав Рибарски – на енергетиката, Владислав Панев – на екологията и други.

От ГЕРБ нямат еднозначна позиция за присъствието на политически лидери на ПП-ДБ в евентуален министерски съвет. Останалите формации, без „Възраждане“, очакват да бъдат поканени на разговори, за да вземат решение дали ще дадат подкрепа.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com