“Промяната” падна в собствения си капан

Трето среднощно бдение в парламента по повод Изборния кодекс

“Промяната” падна в собствения си капан | StandartNews.com
  • Трето среднощно бдение в парламента по повод Изборния кодекс
  • Отхвърли чистия машинен вот със скенери и се възрадва на смесеното гласуване с хартиена бюлетина

Инатът на "Продължаваме промяната" да се тръшка срещу връщането на хартиените бюлетини, с които да се гласува заедно с машините, ги вкара в собствения им капан на вота. Тропането по парламентарната трибуна на Кирил Петков, както и напускането на пленарната зала, възвестено от Асен Василев, докара нещата дотам, че исканите от ДПС машини-скенери, които да предотвратяват всякакви опити за пускането на невалидни бюлетини и да гарантират чист и неосквернен секционен протокол, окончателно отпаднаха от предлаганите промени в Изборния кодекс.

И остана възможно най-нежелания от променкаджиите вариант, внесен от БСП и подкрепен и от ГЕРБ-СДС. Смесеното гласуване с машини и хартиени бюлетини, тежко оплювани от ПП като извор на всички пороци по време на вота. Дали преуморени от многочасовите дебати и изцедени от ината си, или по силата на често демонстративната си функционална неграмотност, особено когато става дума за демократични процедури, депутатите от Кирил Петков и Асен Василев чак бурно ръкопляскаха и щастливи се върнаха в залата.

Или, казано простичко, когато ДПС предлагаше чист машинен вот, за който говори от 2014 г., почтените яростно го отхвърлиха. Впрочем, както и вносителите на предложението, връщащо омразното на ПП смесеното гласуване с машини и хартия - БСП и ГЕРБ-СДС. А когато хартиената бюлетина бе върната наравно с машината на вота, ПП се възрадва и заръкопляска.

А впоследствие бе променен и предишен член от ИК (206), връщащ хартиената бюлетина с опцията да се използва за машините-скенери, и тя отпадна. Не помогна дори аргументът на зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид, че въпросните хартиени бюлетини са нужни, за да бъдат сканирани от машините, иначе те "няма как да сканират приятната физиономия на г-н (Настимир) Ананиев".

Понеже последният беше толкова нахъсен да се бори с хартиената бюлетина, че дори изпревари с няколко члена обсъждането й. И остана крайно стъписан от забележката на колегите си, че още не са стигнали дотам, след което си седна покрусен, чакайки по-добър момент за яростния си плам.

Един господ знае как се нарича всичко това в психиатрията. В живия живот изглежда доста налудничаво.

Както и следващото ниво на дебатите в парламента по време на вече третото среднощно бдение по повод на Изборния кодекс. Ако при 3-часовото обсъждане на заглавието и многочасовите дебати миналата седмица ставаше дума за дори симпатични приказни и филмови герои като Пепеляшка, Торбалан и Бандата на Оушън (Джордж Клуни), в четвъртък играта загрубя.

И се премина към директни предложения за подлагане на проверка с дрегер за употреба на алкохол. Идеята хрумна на зам.-председателя на НС Йордан Цонев, след като се наслуша на подвикванията от място на ексвътрешния министър Бойко Рашков.

Това обаче вдъхнови Асен Василев да поиска всички избраници на народа да минат през дрегер. Дали това ще помогне за по-ефективната работа на депутатите по Изборния кодекс не е ясно. Но е ясно, че среднощните бдения в парламента по тази тема ще продължат заради очакваното вето на президента Румен Радев, под чиято егида бе въведено само машинното гласуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай