"Промяната" кадрува брутално. Пробва да спусне шеф на комисия

Скандал при избора на шеф на комисията за газовите трасета

"Промяната" кадрува брутално.  Пробва да спусне шеф на комисия | StandartNews.com

Опит да спусне шеф на временната комисия за пълна проверка на газовите трасета направи „Продължаваме промяната”. По предложение на ДПС парламентът създаде временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация - „Южен поток” и „Турски (Балкански) поток”, и причините за забавянето на проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България). В нея влязоха Иван Манев и Петър Кулински от „Продължаваме промяната”, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ, Станислав Анастасов и Рамадан Аталай от ДПС, Филип Попов и Драгомир Стойнев от БСП, Виктория Василева Андрей Михайлов от ИТН, Владислав Панев и Петър Маринов от Демократична България и Искра Михайлова и Георги Георгиев от „Възраждане”.

Спорът з зала пламна, когато нито един от двамата кандидати за председател – Станислав Анастасов и Иван Манев, не събра 50 плюс един от гласовете. За Анастасов гласуваха 91 народни представители, за Манев – 103-ма.

Въпреки това председателят на НС Никола Минчев обяви Манев за председател.

Поредна демонстрация на нелегитимност и възможност за оспорване на работата на тази комисия, скочи Десислава Атанасова (ГЕРБ). Тя предложи Минчев да „анулира” обявлението си да даде възможност на групите да излъчат други номинации.

Зам.-председателят на НС Ива Митева (ИТН) цитира правилника на парламента и попита: Кое е толкова сложно, г-н председател.

Това изнасилване на конституцията и правилника трябва да бъде спряно, 5 минути търсите в правилника, как на ни убедите да приемем спусната кандидатура, заяви Костадин Ангелов. Престанете повече да носите този срам  на вашите плещи, призова той.

Наясно ли се, че този парламент, ако иска да оцелее още няколко дни, ще работи само в консенсус, каза Радомир Чолаков. Няма да назначите шеф на временната комисия, няма да назначите шеф на КПКОНПИ, който сте решили, отсече той.

Никола Минчев даде почивка, след която се извини на колегите си и отмени обявлението си за избран председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай