"Промяната" и нейният огледален свят

Хора като Бойко Рашков нямат място в политиката

"Промяната" и нейният огледален свят | StandartNews.com

„Колкото и компромати да вадят, ясно е, че не сме корумпирани“. Крайно време е някой най-сетне да каже на автора на тази реплика – съпредседателя на ПП Кирил Петков, да спре да говори със заучени и фантасмагорично звучащи фрази. Или поне да направи най-елементарното човешко действие, на което ни учат още в първите седем години – да помисли преди да си отвори устата. Защото преди 3 години, когато Кирил Петков, Асен Василев и останалите от самозваната „промяна“ се появиха на политическата сцена, можеше и да има хора, които да се хванат на подобни мантри. Но не и днес, когато съпредседателят на ПП реши да „блесне“ с това будещо смях изявление. И не и на фона на всички разкрития за корупционните схеми, в които са били замесени т.нар. „промянаджии“, валящи като лавина през последните седмици.

Предвид корупционните скандали с главни герои именно емблематични лица от ПП, преповтарянето на мантрата „не сме корумпирани“ е покъртително упражнение, което може да свърши само работата на автосугестия ала Кашпировски. При това единствено в огледалния свят, в който Кирил Петков и останалите от тази групичка се опитват да вкарат всички ни, пробутвайки ни откровени лъжи.

В реалния живот обаче нещата са много по-различни и изглеждат повече от зловещо. Защото „компроматите“, както ги нарича Петков, всъщност са си напълно реални и истински факти, при това – част от тях, резултат от самопризнания.

Всъщност нека видим как точно изглеждат въпросните „компромати“.

От близо месец световната интернет мрежа е пълна със скандални снимки, при това извадени от телефон, предоставен на разследващите не от друг, а от бившия главен секретар на МВР и вече обвиняем за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и натиск Живко Коцев.

На тези фотоси, чиято достоверност не само не се оспорва, а участниците в тях дори ги потвърждават, греят физиономиите освен на Коцев и на емблематични за ПП лица като бившия МВР шеф Бойко Рашков и самия Кирил Петков в компанията на обвинени за контрабанда лица като баща и син Димитрови – Марин и Стефан. При това в откровено интимна атмосфера – на трапези и по рождени дни. В единия случай – на Рашков, в друг – на пудела на Стефан Димитров, обграден от пачки евро и разнасящ в устата си такива.

Впрочем това очевидно не е единственият уличаващ материал, запечатал симбиозата на властимащи политици и висши (вече бивши) полицаи и митничари с мафиоти, сочени за контрабандни босове. В рамките на разследването на ДАНС, извадило на бял свят аферата с Агенция „Митници“, по която обвиняеми вече са пет лица – Коцев, бившата шефка на агенцията Петя Банкова, баща и син Димитрови и соченият за бос на контрабандната схема – Никола Николов-Паскал, са били засечени и комуникации между ексфинансовия министър Асен Василев и Стефан Димитров.

В същото време само преди седмица, пред депутатите от анкетната комисия в НС, нищеща аферата, вътрешният министър Калин Стоянов разкри, че Асен Василев го е притискал да назначи за шеф на полицията в Хасково човек на въпросните контрабандисти. А на заседанията на парламентарното звено във вторник и в сряда бяха обявени и официални данни от МФ и МВР, според които „визитите“ на Марин и Стефан Димитрови в Министерството на финансите, МВР и Агенция „Митници“ са били почти дузина. При това – само документираните. Правим това уточнение, защото се оказва, че двамата са си били в тези институции като у дома си във времената, в които „Промяната“ държеше кормилото на властта заедно с партньорите си от ДБ, хвърлили се да я бранят в момента (защо ли?!) досущ като матросовци на амбразурата. И са влизали в тях през служебните входове, съпровождани от доверени лица на Асен Василев и Бойко Рашков.

Ето как например бившият главен секретар на МВР във времената, в които Рашков бе начело на ведомството, описа посещенията на сочените за контрабандисти във вторник: „Виждал съм многократно Стефан Димитров в сградата на МВР и Главна дирекция „Национална полиция. В някои случаи влизаше през транспортния вход. Виждал съм и Марин Димитров. Шофьорът на Рашков чакаше Стефан Димитров на паркинга в министерството, а после го придружаваше до кабинета на министъра“. Според Тодоров впрочем ролята, която Стефан Димитров е имал в МВР по времето на Рашков е била същата като на Мартин Божанов-Нотариуса в съдебната власт.

На фона на тези разкрития всъщност дори не бе изненада, че Рашков,  който в момента е депутат от ПП-ДБ, предпочете да избяга от неудобните въпроси. Както от тези на колегите си депутати от комисията, така и от тези на журналистите, един от които тръгна дори да налага с чадър. Преди това се пробва да заличи изобличаващата го фактология, като заяви, че Димитрови са били при него, защото му помагали с битката срещу купуването на гласове в Хасково.

Доколко истинни могат да са свидетелствата срещу опоненти на ПП-ДБ от страна на лица, обвинени в контрабанда за десетки и дори стотици милиони, си остава риторичен въпрос. А засега без отговор от страна на Рашков продължават да висят десетки други неудобни питания. Като например това на депутата от ДПС Хамид Хамид дали са верни публикуваните в медиите информации, че градинарят му е заровил в градината на имението му над 6 млн. лева от контрабанда. Но докато чакаме отговорите и на тези, и на други разкрития от последните седмици, картината вече е пределно ясна. И тя разкрива едни самозабравили се „промянаджии“, които услужливо са продавали държавата на мафията срещу отчисления под формата на пачки евро.

Скандално видео с Кирил Петков и Бойко Рашков

Една истинска „партия на пудела“, както нарече ПП и лидерите й председателят на ДПС Делян Пеевски, който впрочем много правилно отбеляза в сряда, че разкритията срещу Бойко Рашков ясно показват, че „такива хора нямат никакъв интегритет и място в политиката“. „Видяхме къде има място за него – по трапезите“, категоричен бе Пеевски.

Проблемът е, че аферата с Агенция „Митници“ показа, че ръководни кадри в ПП като Асен Василев и Бойко Рашков са се опитали да превърнат властта в трапеза, на която дружески са разделяли дялове от държавата с мафиоти - по начина, по който се опитаха да делнат и самата държавата, за да се окопаят във властта. След всичко това, сега е ред на избирателите ги изпратят там, където им е мястото - в политическото небитие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
dyxcheto
преди 1 седмица

Павеле,кой ти плаща за тази статия?Дали не е "ГЕРБ"или Пеевски?Защо не напишеш статия за Борисов,за далаверите на Пеевски,защото и този сайт се нарежда до"ПИК","Афера","Епицентър","БЛИЦ"и т.н.

Откажи
Лалаланд
преди 1 седмица

Никъде по света никой не е осъден на базата на снимки!!!!! Факти трябват! Къде са?! Къде е контрабандната стока, заловена ли е?! Къде са арестуваните митничари, които са участвали, арестувани ли са?! Не!!! Защото Няма такива! Това според мен е мръсна предизборна инсценировка с цел предизборно оклеветяване и премахване на държавните чиновници, които пречат на ГЕРБерастите за предстоящите избори!

Откажи