Вторник,

"Промяната" чака 121 депутати след изборите, какви са плановете им

От: Иван Ангелов -
2291
"Промяната" чака 121 депутати след изборите, какви са плановете им
A
A
A

В "Продължаваме промяната" (ПП) са категорични, че в изборите не е важно дали ГЕРБ ще са първа политическа сила.

"Въпросът не е дали ГЕРБ ще е първа политическа сила, тук истинският въпросът е дали ПП, "Демократична България" (ДБ) и БСП ще съберат повече от 121 депутати. Защото, ако трите формации имаме мнозинство, няма значение кой ще е първа, втора или трета политическа сила, важно е, че мнозинството ще бъде при нас и дали с първия или втория мандат, ще имаме едно устойчиво правителство, което се надявам да се задържи поне 4 години", заяви пред БНТ Александър Ракшиев от "Промяната".

Той потвърди, че се очаква регистрацията на ПП като партия.

За седемте месеца работа в Народното събрание положихме началото на една истинска промяна в редица сфери. Имаше още много какво да свършим, но трябва да мислим в контекста на времето, с което разполагаме, каза Ракшиев.

"Да започнем с темата за съдебната реформа - там не успяхме да доведем нещата докрай, но положихме добри основи. Като промяна на Закона в съдебната власт, с който дадохме по-голяма независимост на европейската прокуратура. Един от проблемите на българското правосъдие е, че има монопол върху досъдебни производства от страна на българската прокуратура. Другият проблем беше, че българската прокуратура имаше твърде много лостове за вмешателство в работата на европейската прокуратура. Може да се каже, че монополът върху повдигането на досъдебното производство е разбит, което е много добро начало за това, което обществото очаква от съдебната система - да раздава правосъдие", каза Ракшиев.

Заяви също, че в борбата с корупцията са постигнали прогрес при опитите да бъдат пресечени корупционните потоци. "Капитан Андреево" влиза в тази графа, успяхме да осветлим една схема, която е течала в продължение на 10 години. Прихъдот вече отива в държавната хазна, каза Ракшиев.

Най-големият негатив на ПП е това, че започнахме без парламентарен опит. Това позволи на опозицията да безчинства с процедурни хватки върху парламентарния процес. Позитивът от този опит, е че не сме плаха и неопитна политическа сила, а напротив. В следващия парламент няма да губим време да се учим как да противодействаме на тези парламентарни хватки. Натрупахме боен опит със сигурност, каза Ракшиев.

Дали ще се явят с ДБ заедно на избори трябва обаче да бъде обсъдено от колективните органи. Решението ще бъде взето и след като много внимателно се запознаят със социологията.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички