Проф. Овчаров с тежък удар по Скопие! Каза голяма истина

Посочи истинското лице на македонизма

Проф. Овчаров с тежък удар по Скопие! Каза голяма истина | StandartNews.com

Романтичната представа, че някога ще върнем Македония обратно, е илюзия. В Скопие антибългарщината и омразата са пуснали корени. Съседите пледират, че са македонски славяни, но истината е, че от 2 млн. население около 800 000 са албанци. В Скопие са бесни, защото Европа застана на нашата позиция. Това заяви в интервю за Марица археологът проф. Николай Овчаров. 

"Просто зверското лице на  македонизма се показа в целия му блясък - какъвто аз го зная, но хората у нас не го знаят. Това от една страна показва, че френското предложение е най-доброто, което можеше да се направи в тази ужасна атмосфера. И второ - пред Европа сега се вижда какво представляват хората в Северна Македония, за които европейците имаха малко романтична представа - как ние, голямата страна, потискаме малката.

А в момента  македонците псуват ЕС, гориха знамето на Европейския съюз, нарушават Преспанското и предишните споразумения, развяват Вергинската звезда с 16 лъча, а не с 8, което е по тяхната конституция.

Не е случайно изказването на премиера на Нидерландия Марк Рюте, че може би е време Северна Македония и Албания да бъдат разделени по пътя им към ЕС. Нещо, за което ние отдавна пледираме. 

Така че нашата подкрепа за предложението е правилна. И нека българите да приключат с тая романтична представа за Македония, най-романтичната част от българската история я нарече президентът Петър Стоянов. Нищо романтично няма в Северна Македония. По улиците на Скопие видяхме толкова омраза към България, че и аз бях изненадан, въпреки че познавам и кътните зъби на македонизма.

Не трябва да имаме романтичната представа, че ще върнем Македония обратно. Няма да я върнем. Въпросът е да не се краде българската история.", каза проф. Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай