Неделя,

Прието: До година ще може да се подслушва законно

От: Администратор -
A
A
A

Да се увеличи срокът за прилагане на СРС до 6 месеца първоначално с възможност за продължаване с още 6 месеца, когато СРС се прилагат за дейности, свързани с националната сигурност. Тези промени в Закона за СРС приеха народните представители окончателно на първо и второ четене.

Предложенията са на ГЕРБ и предвиждат прецизиране на сроковете за подслушване. Служба "Военна информация" също ще може да съхранява събраната информация.

"Ами какво по-незаконносъобразно използване на СРС-та, след като тази информация, събирана от вътрешното контраразузнаване, ще се използва от външно-политически разузнавателни ведомства, които по закон нямат право да работят на територията на България. Това като закон в момента е възраждане на зловещата Държавна сигурност", каза независимият депутат Велизар Енчев.

Промените предвиждат само информацията, събирана за защита на националната сигурност, свързана с тежки умишлени престъпления, да се съхранява до 15 години. Националното бюро за СРС ще наблюдава разрешаването, прилагането и унищожаването на данните от СРС, предаде БНР.

Намалява се и срокът за прилагане на специални разузнавателни средства за установяване на самоличността на лица

Депутатите ще обсъждат и промени в Наказателния кодекс, с които ще се въведат по-строги санкции за трафик на чужденци през територията на страната ни. Предвижда се лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 5000 лева. Ако преминаването е организирано от група, извършено е чрез каквото и да е превозно средство, или по начин, застрашаващ живота на мигрантите, или пък ако сред преминаващите има лица под 16-годишна възраст, наказанието ще бъде от една до десет години затвор.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички