Президентът поиска: Референдум за задължителния вот (ОБЗОР)

Президентът поиска: Референдум за задължителния вот (ОБЗОР) | StandartNews.com

Държавният глава настоя и за закон за еврофондовете и активна борба с корупцията

Референдумът по въпроси за изборното законодателство вече изглежда сигурен. И ще се проведе заедно с местните избори наесен. В Народното събрание вчера президентът Росен Плевнелиев в обобщение на "Месеца на политическите консултации" обяви, че има съгласие за това. Въпросите ще засягат задължителното, електронното и мажоритарното гласуване. В изявлението си пред депутатите държавният глава посочи, че има потенциал за постигане на политическо съгласие, а периодът на тежка и безпринципна конфронтация е останал в миналото. "Българският народ не очаква от политиците чудеса, а посветеност и работа в правилната посока", каза президентът. И посочи като основен проблем, който трябва да бъде решен, ниските инвестиции и растеж. "За да дойдат инвеститорите обаче, а не олигарсите, трябва правна сигурност и работещи регулатори", подчерта той. И припомни, че българското общество е посочило системата на правораздаване като ключов приоритет за реформиране. Плевнелиев допълни, че темата за конституционни промени с цел съдебна реформа е била повдигана честно. Но уточни, че стратегиите не са достатъчни сами по себе си. По думите му реформата в правораздавателния сектор е и условие да се присъединим към Шенген.

Държавният глава настоя още да бъде създаден Закон за еврофондовете, който да премахне административните пречки и да заложи електронното кандидатстване за проекти, както и по-ефективен контрол на системата. "Нека 2015 г. бъде рекордна за България по усвояване на еврофондове", пожела си той. Според Плевнелиев през 2015 г. можем да приемем нова стратегия за борба с корупцията. А като част от нея да се приеме и нов закон за обществените поръчки, който да доведе до дигитализацията на процесите. Президентът поиска либерализация на сектор "Енергетика", като припомни, че държавата е виновна за проблемите в него, а България е с най-високата цена на газа от десетилетия.

В коментар за променената среда на сигурността заради кризата в Украйна президентът призова партиите: "Не бива за пореден път да делим българите на фили и фоби, мотивирани единствено от очаквания за теснопартийни ползи". И припомни, че Европа е нашият цивилизационен избор. Той поиска повече пари за армията и допълни, че националната сигурност е гарантирана единствено и само като част от системата за колективна сигурност на НАТО. "Сигурността струва пари, но мирът и свободата са безценни", отсече той.

ЦЕЛИТЕ

- Влизане в Шенген;

- Влизане в преходния валутен механизъм ERM II на Еврозоната;

- Влизане в Единния надзорен механизъм на Европейския банковия съюз;

- Задействане на Европейския енергиен съюз в България чрез постигане на заложените критерии - минимум 3 независими източника на газ, либерализация на пазара и създаване на енергийна борса за Югоизточна Европа.

Санирането е по-добро от Големия шлем

Росен Плевнелиев, президент

В енергетиката на първо място поставяме ефективността. Няма да се уморя да повтарям, че най-евтината енергия е спестената. Енергийната ефективност вече се превръща в национален приоритет. Сигурен съм, че осъществяването на приетия мащабен план за енергийна ефективност и саниране на българските жилища ще осигури на милиони българи и на икономиката много по-големи и видими ползи, отколкото всеки един от проектите на Големия шлем.

Борисов "за" допитването

"Ние сме "за" референдум относно изборното право", каза в отговор на въпрос от Брюксел вчера премиерът Бойко Борисов. "Аз съм най-неподходящ за този въпрос, по простата причина, че толкова усилено събирахме подписи за този референдум - близо 500 хил. подписа събрахме. Така че сме абсолютно "за", отсече министър-председателят. И допълни: "Използвам случая да кажа, че България има един изключително добър, достоен, прекрасен президент. Радвам се, че имаме такъв президент, защото във външната политика, в евроатлантическата ориентация - в тези сфери много си помагаме на форумите, на които ходи той и аз. Особено при външната политика имаме изключително добър синхрон".

Няма консенсус, има само бедност

Михаил Миков, БСП

Не може да има консенсус в една страна, в която бедността все повече тормози хората. За БСП има различни цели от тези, които президентът чертае - по-справедливо заплащане на труда, по-справедливо данъчно облагане, по-справедливо отношение към здравето на българския гражданин. Съгласие от БСП за референдум няма.

Пропусна езика на омразата

Лютви Местан, ДПС

Демократична ли е днешната власт?! Президентът бяга от тази тема. Политическият антоним на толерантността е езикът на омразата. В две от партиите на тази управляваща коалиция чуваме езика на омразата. По-отиваше на президента да издигне глас срещу езика на омразата. Политическият антоним на толерантността е езикът на омразата.

Не сме изненадани

Радан Кънев, РБ

Нямаше нищо изненадващо в изказването на президента Росен Плевнелиев. Виждам опит в две посоки. И двете са положителни - едната е да се посочат приоритетите пред държавата в рамките на 2015 година, а другата е да се успокои тонът.

Да беше завършил с ЧНГ

Валери Симеонов, ПФ

Обръщението на президента Росен Плевнелиев към народните представители трябваше накрая да завърши с "Честита нова година!". Това е една измислена реч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай