Петък,

Премиерът призова: Направете ясна коалиция – със споразумение

От: СТАНДАРТ -
233
Премиерът призова: Направете ясна коалиция – със споразумение
A
A
A

Очаквам публично коалиционно споразумение с ясно разписани правила и отговорности. Това каза в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер ген. Стефан Янев.

„В политическото говорене думата „коалиция“ се заменя с термини с неясно съдържание, например „обединение“. Този термин е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие. Разбирам, че думата коалиция до голяма степен е натоварена с негативна конотация, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти“, уточни служебният министър-председател.

С известна доза задоволство той отбеляза, че наблюдава, че парламентарно представените политически сили са припознали призивите за диалог, ефективност, политическа комуникация и смислени политически действия и взаимодействия, предаде агенция „Фокус”.

„Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани, които трябва да бъдат реализирани на базата на сериозно парламентарно мнозинство. Бяха възприети посланията за необходимост от адекватна политика както в сферата на образованието, така и по отношение на борба с корупцията, по отношение на необходимостта от развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, необходимостта от спешни и адекватни мерки за борба с демографска криза, необходимостта от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт така, че да се преодолеят различията в икономическото развитие на регионите и местната власт да има повече възможности да решава проблемите на хората", добави ген. Янев.

Служебният премиер подчерта, че е време да се премине от политическо говорене към реални действия.

„Именно в това ще проличи отговорността и готовността на политическите сили да работят в обществен интерес и в интерес на България. В тази готовност и тяхното поведение и действия ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение“, уточни той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички