Премиерът: Имаме най-силните зелени в света

Ако дойдат в Австрия, ще ликвидират целия туристически бранш, коментира Борисов

Премиерът: Имаме най-силните зелени в света | StandartNews.com

Досега Африка се подценяваше много. Всички трябва да им помогнем, те самите трябва да си помогнат. Европейската комисия трябва да събере 43 млрд. евро по "Фонд Африка". Фактът, че толкова държави присъстват на Европейския съвет е показателен. Това е един изключително труден и сложен процес. Само преди стотина години този континент беше колониална собственост и всичките ресурси бяха изсмуквани. България не е била колонизатор, но сме в ЕС и сме съпричастни. Длъжници са на Африка много от европейските държави. Този процес трябва да започне, защото десетки милиони се готвят да мигрират и този процес ще е много тегав за Европа. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след среща на политическите лидери в рамките на форума ЕС-Африка, която се провежда във Виена.

Събитието днес бе официално открито от канцлера на Австрия Себастиан Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Министър-председателят коментира и актуалните теми от българския дневен ред. Сред тях бе и глобата от 77 милиона евро, която Европейската комисия наложи на Българския енергиен холдинг.

"Страната ни реагира вече повече от 2 години в преговорите, които водим с Европейската комисия за Българския енергиен холдинг, като ЕК ни препоръча да приватизираме тръбите. Представете си днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и заглавията какви щяха да бъдат: Борисов дава тръбите на България. Поискахме да ни разрешат да преговаряме. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Свалихме ги на 77 млн. евро.

Паралелно с това движим да получим нови 80 млн. евро за охрана за външните ни граници. Искаме още по-добре да се справяме през следващите години. Всичко останало означаваше приватизация на газопреносната ни система. Нямаше да плащаме 77 млн. евро, а щяхме да приватизираме и дадем шанс на чужди компании. Да не плашат хората, че те ще плащат тези пари. Няма друг вариант освен приватизация, това са европейските правила - навсякъде се приватизира, в България не се. Само че нашето усещане за собствеността на газопреносната система е, че ако не е собственост на българските граждани и българската държава, би било предателство“, ", обяви Борисов.

Премиерът не подмина и въпроса за Банско, след като вчера стана ясно, че Марк Жирардели е собственикът на концесионера на Банско "Юлен". 

"И аз като вас слушам. Това чух вчера. Това можеше да бъде направено преди години. Безспорно Марк Жирардели е световна величина и за всеки туризъм, курорт и държава, да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво. Но защо точно сега, не мога да се наемам да коментирам, все пак е частен бизнес. Доколкото знам се среща с нашите министри и така или иначе темата Банско трябва да я развързваме и да отиваме към решение, защото е един прекрасен курорт.

В Австрия хората изкарват милиарди от туризъм. Имат с пъти, пъти, пъти, пъти повече лифтове, писти и никаква екология. Тук няма ли зелени? Ако нашите зелени дойдат, ще ликвидират целия бранш в Австрия, който има около 30-40% провинции и си изкарват хората хляба от това. Аз съм горд, че България може би има най-силните зелени организации в света. Такива силни организации аз не мога да си представя другаде да ги оставят да съществуват. Но нашите са такива, че успяват. Както виждате, 20 години няма правителство, няма президент, който да намери смелост и кураж и да каже: „Това все пак е едно правилно решение да се развива туризма“, каза още Бойко Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай