Премиерът "за" 120 депутати в парламента

Премиерът "за" 120 депутати в парламента | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов е за намаляване на депутатите от 240 на 120. Коментарът му дойде в отговор на въпрос на Антон Хекимян от бТВ за евентуални промени в Конституцията. Премиерът не доразви идеята си, но заяви: "За намаляването на депутатите на 120 съм абсолютно "за".

Той няма да подкрепи кмета на Ботевград Георги Георгиев за нов мандат. Същото се отнася и за кметовете на Хасково Георги Иванов и на Пазарджик Тодор Попов, чиито имоти бяха снимани с дронове . "Аз съм против независимите кметове," отсече Борисов и се мотивира, че те не зависели от никого.  ГЕРБ ще има само партийни кандидати.

По повод дроновете премиерът повтори, че данъчните са гледали в къщата му и "улуците дали са медни". Те проверили и пътуванията му от 1996 година насам. "Разкатаха ме, чаршафи, възглавници, всичко", описа образно проверката Бойко Борисов.

България вече е по-добре от Румъния, каза още Генерала. "Ще им видите системата след 1-2 години. Трябва ни спокойствие и етнически мир. Случилото се в Куманово е пример. По-лошо от гражданска война няма. Нека бъдем разумни", призова премиерът. И сподели, че една година е загубена от правителството на Орешарски и в битката с битовата престъпност по селата.

Висшият съдебен съвет трябва да бъде сменен според премиера. "В България никой не ти е задължен", така той отхвърли съмненията, че по този начин иска да владее съдебната власт. И похвали министър Христо Иванов за промените в тази област.
Скандалната съдия Ченалова, която е разследвана за престъпление по служба, наистина дошла да му се жалва. Знаел я от времето като генсек на МВР. "При мен всички идват", каза той. Ченалова се оплакала от политически натиск. Той й отговорил, че просто си е понесла отговорността.

Бойко похвали главния прокурор Сотир Цацаров, като подчерта приноса му в битката с контрабандата. Той потвърди, че очаква  повече приходи по тази линия до края на годината и шефът на митниците Ваньо Танов ще носи отговорност. Бойко говорел днес със Цацаров за сигналите срещу кметовете на Белово и на Ракитово. До 10 дни се очаква резултат.

Той се ядоса на обвиненията, че магистралите се строели некачествено. "Те не помнят, че пътищата бяха коларски. Имаше септични ями до околовръстното шосе. Сега на стотици километри нови магистрали се хващат за една пукнатина", сподели премиерът и обвини отново предшествениците си, че са извадили магистрала "Хемус" от европейските програми. Но се закани, че я е върнал и ще бъде завършена.

Той не пожела да коментира нито с кой ще се коалира на изборите, нито дали ще подкрепи Росен Плевнелиев за нов мандат. И отказа да коментира думи на Лютви Местан, тъй като отговаря за ГЕРБ, а не за ДПС. "След като хората са ни поставили на първо място - това е моята оценка", сподели още премиерът. Плевнелиев е успешен президент, обаче уточни премиерът. И отсече "Не е ваша работа" на въпрос дали ще се кандидатира за президент.

Той е твърдо за партийните субсидии, като ги сравни с Шампионската лига. "Който е на първо място, печели най-много. Кой е виновен, че "Лудогорец" прибра 20 милиона, а ЦСКА и "Левски" нищо. Едните се управляват правилно", даде образен пример Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай