Премиерът: Ситуацията със самолета не е приятна, ще има последствия

Премиерът: Ситуацията със самолета не е приятна, ще има последствия | StandartNews.com

"Ситуацията със самолета нито е приятна, нито ще остане без последствия. Представяте ли си сега, че това за което говорех преди известно време не е шега. Ние тогава положихме огромни усилия с дипломация да не бъдем провокирани, да ни уведомяват както е по правилата една седмица по-рано. И за наша радост успяхме чрез дипломация". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Китай по повод сваления руски самолет в Сирия.

"Но инцидента днес идва в много лошо време. Преди малко ме информираха, че в неделя ще има извънреден съвет на лидерите на ЕС в Брюксел в 16 ч. с ръководството на Турция. Ще се търсят решения", коментира още той. И изтъкна, че нищо добро няма да излезе от това, че НАТО в лицето на Турция и Русия са в конфликт.

Външен министър Даниел Митов също коментира инцидента. "Заседанието на НАТО не е по чл. 4. А в този член се казва, че се свиква, ако има нарушена териториална цялост на държава от ЕС и НАТО, например. Това, че не е по чл. 4 означава, че няма заплашена държава", обясни той.

"След като разберем повече подробности ще приемем и обща позиция. Турция ще даде подробности в неделя на съвета на лидерите. Това е целта на заседанието", каза още Митов във връзка със сваления самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай