Премиерът предложи да се запази Изборният борд

Проф. Константинов е за германска избирателна система

Премиерът предложи да се запази Изборният борд | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски предложи да се запази Изборният борд към Министерския съвет.

Както агенция Стандарт Нюз съобщи министър-председателят участва в последната сбирка на борда.

„Препоръките, които сте извели от изминалите заседания, са впечатляващи и в голяма степен могат да бъдат добър ориентир при усилията за подобряване на изборните правила. Предлагам да обсъдите възможността да запазим тази рамка, която не е разписана по надлежен ред от бюрократична гледна точка, но има вече установена добра практика. Мисля, че е доста рисково, ако започнем да правим нови организационни форми. Да запазим съществуващата организация, която ще ни бъде много полезна при изработването на новия Изборен кодекс", заяви премиерът.

„Ние няма да имаме работа всяка седмица, може би даже не всеки месец", допълни Орешарски.

Гражданският борд, председателстван от бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева, заработи по време на служебното правителство, около месец преди извънредните парламентарни избори. До създаването му се стигна отчасти под натиска на исканията за по-голям граждански контрол върху институциите по време на февруарските протести.

Експертът по изборите проф. Михаил Константинов препоръча да не се прави нов Изборен кодекс, а да се направят промени в сегашния - в частта му за парламентарните избори.

"Предлагам в дискусиите в Народното събрание по Изборния кодекс много подробно да се обсъди германската избирателна система", каза проф. Константинов. Това би означавало половината от народните избраници да се избират мажоритарно. В същото време сумарният брой депутати, който всяка партия получава, е строго пропорционален на броя на подадените гласове, обясни експертът.

"Всички спорове са на тема парламентарни избори. Там има смисъл да се пипнат нещата", заяви проф. Константинов.

„Може би трябва да се обсъди възможността да се гласува със задължителна преференция", посочи проф. Димитър Димитров. Той обясни, че това означава, че няма да може да се гласува за дадена партия, ако не се гласува за определен кандидат на тази партия. „Така се обезсмисля негативната кампания, посочи той. Системата е финландска, въведена е и в Полша, обясни проф. Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай