Преговори за F-16 в Деня на влюбените (ОБЗОР)

Парламентът каза "ДА" на изтребителите, посолството на САЩ го поздрави

Преговори за F-16 в Деня на влюбените (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • След 4 часа бурни дебати парламентът каза "ДА" на изтребителите

Първата среща на високо ниво за покупката на изтребители F-16 ще е в Деня на влюбените - 14 февруари. Това стана ясно от изявление на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, минути след като парламентът даде зелена светлина на кабинета да преговаря със САЩ за покупката на бойни самолети. С 4 часа разгорещени дебати "за" решението гласуваха 130 народни представители от ГЕРБ, ДПС и ВМРО и двама независими. 84 депутати от БСП, ВОЛЯ, НФСБ и "Атака" бяха против. Въздържали се нямаше.

Няма срок за преговорите

Мисля, че първата среща, която мога да проведа, е в началото на другия месец в Брюксел - с изпълняващия длъжността секретар на отбраната, на 14 февруари, на срещата на министрите в НАТО. До тогава ще комуникират експертите, коментира пред журналисти в парламента Каракачанов. Така той отговори на въпроса дали първите срещи за изтребителите ще бъдат направени при задаващото се посещение на премиера Борисов в САЩ.

„Сроковете за провеждане на преговорите със САЩ не са упоменати. Специалистите казват 4 месеца“, посочи Каракачанов, цитиран от Агенция "Фокус". „Това е срокът, ако преговорите вървят нормално, може да бъде и повече“, коментира вицепремиерът. Той увери, че натиск няма. "На срещата с американския помощник държавен секретар казах съображенията ни. Ако стигнем до F-16, цените са това, което ни притеснява“, допълни Каракачанов. И съобщи: „Преди година и половина на тогавашния американски военен министър Матис и на посланика съм казал, че докато съм министър на отбраната подпис под стар F-16 няма да сложа. Едва ли някой друг български политик си е позволявал такъв начин на говорене“.

САЩ поздравиха парламента

САЩ поздравиха парламента за решението. "Посолството на САЩ приветства решението, прието днес от Народното събрание, за начало на преговорите за придобиване на нови самолети F-16 Block 70 от Локхийд Мартин, съобщи американската мисия у нас. "Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашият съюзник в НАТО", допълниха от американското посолство.

Депутатите гласуваха два пъти

Два пъти депутатите гласуваха решението за старт на преговорите за купуване на изтребители F-16. При първия вот "ЗА" бяха 131 народни представители, а 84 - против. По искане на Филип Попов от БСП председателят на НС Цвета Караянчева разпореди прегласуване, което обаче промени резултата само с 1 глас.

Горещ старт на дебата

Ние няма от какво да се крием. Обществото трябва да знае къде ще се направи инвестиционният разход, защо го правим и че това е постигнат политически консенсус от коалиционния съвет. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди началото на дебата в пленарна зала. Дискусията по темата очаквано започна разгорещено и с взаимни обвинения между социалистите и ГЕРБ

ГЕРБ: Ще намалим цената

„На председателски съвет беше прието предложението ми пленарното заседание да бъде открито“, заяви още Цветанов. „Досега имаме изразена позиция от институциите на САЩ, че когато започнат преговорите по същество, с всички детайли в подготовката за споразумение, ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, обясни вторият в ГЕРБ.

На въпрос с колко надвишава офертата на САЩ за F-16 отпуснатите от парламента 1,8 млрд. лева, той коментира: „В момента цифрите са само хипотетични“. „С днешното решение ще можем да отворим възможността да бъдат изяснени всички детайли, да може да бъде казано всичко. Убеден съм, че и цената ще може да падне“, каза още Цветанов.

Не закъсняха забележките от страна на опозицията, като противниците на управляващите се развълнуваха най-много от въпросите за националната сигурност, суверенитета на България и интересите на гражданите.

Карадайъ: Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм

Категорично подкрепяме решението и ще гласуваме „за“. Позицията ни е ясна и строго последователна, категоричен бе председателят на ПГ и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите.

„Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм“, заяви той. „Когато се говори по темата, не трябва да има популизъм. Говорим за купуване на сигурност, не за купуване на техника“, посочи Карадайъ.

„Решението е политическо и стратегическо за страната и го подкрепяме“, обяви председателят на ПГ на ДПС. „ГЕРБ до вчера твърдяха едно, а днес друго. Като решението е политическо и стратегическо, възниква въпросът може ли ГЕРБ да осигури такова мнозинство от управляващата коалиция по този въпрос“, обърна внимание той. „Ако не могат - що за управление е това. В чий интерес е“, попита Карадайъ.

Ген. Симеон Симеонов от ДПС, който е бивш началник на отбраната и шеф на ВВС се усъмни, че може да има грешно съставена процедура за закупуването на изтребители. Ако това се потвърди и има санкции от Европейския съюз, ДПС ще търси пълна отговорност от управляващите, предупреди Симеонов.

„Изборът на боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава в общия коалиционен формат. Политическото решение на правителството за начало на преговори със САЩ е политически и стратегически избор за нашата страна. Решението за процедурата трябва да е политическо от самото начало, коментира по-рано ген. Симеонов.

БСП пита къде е Борисов

Друг ъгъл към спора добавиха социалистите, които се възмутиха, че премиерът Бойко Борисов не присъства на така важния дебат.

Каним настоятелно министър-председателя да присъства на дебатите по решението за преговори със САЩ за F-16, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев.

„Не знам как ще взимаме решение, ако не ни е ясно отношението и становището на министър-председателя, който от 20 дена го няма никакъв. Ето една тема по непонятни за мен причини министър-председателят го няма“, посочи Кутев и подчерта, че в края на краищата Цветан Цветанов не управлява държавата.

Кирилов: Да поканим и президента Радев

Да поканим и президента Румен Радев, след това ще гласуваме и вето. Кога ще дойде да го представи? С този въпрос председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов се включи в тона на БСП.

„Поставеният въпрос от БСП за присъствие на премиера Бойко Борисов навежда на друг - къде е главнокомандващият на Република България, който също е участвал и има отношение по въпроса, подписал е документа, с който е стартирала процедурата“, заяви Кирилов. „Спомням си, че съм го виждал само веднъж, ама беше в миналия парламент. Дойде и ни каза, че ни остават 8 дни или нещо такова“, коментира депутатът от ГЕРБ. „В парламента имаме представител на Министерски съвет, чийто ресор е отбраната“, посочи Данаил Кирилов.

„Ще уведомим администрацията на държавния глава за поканата. Президентът винаги е добре дошъл в парламента“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Марешки прави референдум

Никой не го е еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум за F-16. Това пък каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

„Ние както многократно сме заявявали, никога и по никакъв начин нямa да подкрепим харченето на български пари. В предизборните програми на всички партии се говори за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено образование и здравеопазване, за подпомагане на полицаите, за да могат те да свършат така работата, че всеки български гражданин да живее спокойно и мирно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени“, допълни още Марешки. Той обяви, че ще инициира референдум по темата, а избирателите да кажат дали тези харчове са целесъобразни.

НФСБ категорично против

НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство, категоричен бе лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

За съжаление по този въпрос ние ще имаме различни позиции в партиите в „Обединени патриоти“. Ние категорично ще гласуваме против това решение по редица причини и първата е, че считаме, че едно такова решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство“, подчерта той.

По думите му единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази. Той посочи, че другата причина да не подкрепят предложението е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република. Според него е явно желанието е да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание.

„Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително“, допълни той. Симеонов заяви, че не трябва да се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение. По думите му, ако тези първоначални параметри бъдат спазени, НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ.

Сидеров поиска преговори и с Русия

Парламентът да възложи на кабинета да преговаря не само със САЩ, а с всички държави, които могат да предложат на България изтребители, включително Русия, предложи  лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Ние трябва да си зададем въпроса: "Какво е изгодно за България?", мотивира се председателят на ПГ на Обединени патриоти. 13 години най-богатата държава САЩ ползва без пари 4 бази в най-бедната европейска държава България, каза Сидеров. И коментира, че за него това не е оправдано. Затова предлага парламентът да възложи на кабинета да преговаря освен със САЩ и с Швеция, Италия, Португалия и Русия. Няма значение дали министър - председателят присъства в залата или не, има значение само какво ще му възложим, каза Сидеров. Парламентът отхвърли предложението му, а депутатите от "Атака" гласуваха против решението за изтребителите. Така от малката коалиция единствено ВМРО подкрепи кабинета.

Нинова: Кабинетът злепостави САЩ

Кабинетът злепостави САЩ с начина, по който прави избора, злепостави и Швеция, като държава от ЕС, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя атакува управляващите, че разпалват междуинституционални войни с изказванията си срещу президента Радев. Нинова обърна внимание кои ще бъдат депутатите, които ще подкрепят мандата за водене на преговори със САЩ - от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. И попита: ГЕРБ, ДПС и ВМРО - прилича ли това на нова управленска коалиция?

Цонев: Няма нова управленска коалиция

Няма нова управленска коалиция. Има стратегически избор на ДПС от 1990. От тогава до днес Движението следва този свой стратегически избор, отговори на Нинова зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Няма нищо по-естествено от това да се обърнем към нашия основен партньор в НАТО САЩ за защита на нашата национална сигурност, каза още Цонев.

Военните: Нито ден отлагане за изтребителите

Потвърждавам необходимостта от модернизация, за да изпълняваме своите задачи и задължения по гарантиране въздушния суверенитет на България, заяви командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Той съобщи, че като преподавател, заедно с останалите експерти са дали коректни данни, за да вземе кабинетът своето информирано решение.

За нас процесът на модернизация винаги е бил от особена важност, каза и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Според него процесът не търпи нито ден отлагане. Надявам се днешния ден да бъде стартиращ, за да можем да изпълняваме конституционните си задължения по най-добрия възможен начин, за да бъдем на висотата на нашите партньори, заключи ген. Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай