Предупреждение! Ето го губещия при нови избори

Как анализира ситуацията виден социолог

Предупреждение! Ето го губещия при нови избори | StandartNews.com

„Кризите, несигурността, войната и политическата нестабилност откраднаха оптимизма на българите. Обичайно за този период от годината нагласите на хората са предимно оптимистични.

Тази година обаче ситуацията е различна. Има много силен спад в оптимистичните очаквания в сравнение с миналата година, докато песимизмът, че ситуацията ще бъде по-лоша от миналата година, нараства“, това коментира социоложката Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“.

Неодобрението към „Продължаваме промяната“ е над 50%, а отливът при тях за последните два месеца е около 2.5 пункта.

ГЕРБ запазва водещата си позиция с 23.4%, на второ място са „Продължаваме промяната“ (ПП) със 17,7%. Партията на Кирил Петков и Асен Василев понася най-сериозни щети. Това по-казват данните от социологическо проучване на агенция „Алфа Рисърч“.

ГЕРБ запазва водещите си позиции с 23.4%, но губи два пункта от подкрепата си през октомври. Лидерът на партията Бойко Борисов се ползва с 19.6% доверие и 55.7% недоверие.

На втора позиция, със 17.7% са „Продължаваме промяната“.ДПС е една от партиите с по-слаб отлив на подкрепа. Тя се запазва на обичайните за Движението нива в страната от 10.4%, а доверието в лидера му М. Карадайъ – 10.1%. 

„Възраждане“ е другата партия, регистрираща относително по-леки загуби. Подкрепата за нея възпроизвежда вота от октомври (10.0%), а одобрението за К. Костадинов е 13.9% срещу 55.5% неодобрение.

Електоралните позиции на БСП отслабват от 9.3% на изборите през октомври до 8.5% в началото на декември. К. Нинова губи 4 пункта от личния си рейтинг и към момента се ползва с 14.1% доверие срещу 55.1% недоверие.

Подкрепата за „Демократична България“ (ДБ) намалява с около 1 пункт през последните два месеца. Към момента тя възлиза на 6.5%. Разколебава се и доверието към съпредседателите на коалицията.

На границата на 4-процентната бариера е подкрепата за „Български възход“ (4.3%). Лидерът ѝ Ст. Янев обаче продължава да се разглежда като компромисна фигура, с умерено доверие и ниско недоверие – 17.5% срещу 30.8%.

57% от хората очакват през 2023 г. да има нови парламентарни избори, а според 35,4% ще се стигне до повече социални протести. 34,2% смятат, че България ще започне да излиза от кризите, а 31,8% очакват да нараснат доходите им.

Хората очакват наистина конкретни решения и редовно правителство. Единият от начините, по който хората ще накажат партиите, е като не отидат да гласуват“, посочи Геновева Петрова в сутрешния блок на bTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай