Сряда,

Предстоят ли предсрочни избори? Отговор от човек на Петков

От: Агенция Стандарт -
1805
Предстоят ли предсрочни избори? Отговор от човек на Петков
A
A
A

„Продължаваме промяната” не се готви за предсрочни избори. Това каза в предаването „Лице в лице” Венко Сабрутев, попитан дали премиерът Кирил Петков е заявявал, че предстоят предсрочни избори и затова трябва да бъде арестуван Борисов.

„Подобни послания от страна на Кирил Петков към депутатите на „Продължаваме промяната” не е имало. Имаме за основна цел борба с корупцията и акцията срещу господин Борисов беше част от тази борба”, заяви Венко Сабрутев.

По думите му опозицията постоянно пуска невярна информация в публичното пространство.

„Има двама кандидати за гуверньор на БНБ - единият е на „Има такъв народ”, вторият - на „Продължаваме промяната”. Причината да има двама кандидати е много ясна - в коалиционното споразумение няма ясно дефинирана уговорка да се излезе с един съвместен кандидат, което всъщност дава възможност на всички коалиционни партньори да предложат своите кандидати, обясни Сабрутев.

Депутатът допълни, че искрено вярва, че техният кандидат – Андрей Гюров, е доказан финансист:

„Професионалист, който има изключително много опит във финансовата сфера, има опит в международни банки и финансови институции, и няма опит в локални български банки, акцентирам върху това, че няма опит в локални български банки“, каза Венко Сабрутев.

По думите му според тях това е това изискване, не просто предимство.

„Защо? Защото от гуверньора на БНБ се очаква да прилага контрол върху българските банки и евентуален опит на кандидата в локални български банки поставя под условие възможността за влияние при вземането на решения”, заяви Сабрутев.

Той припомни, че председателят на Българската народна банка се избира от народните представители в заседание на парламента.

„Истината е, че всички народни представители имат възможност да направят своя избор. Двамата кандидати са изключително опитни, с различни профили. Ако народните представители преценят, че припознават нашите изисквания за гуверньор на БНБ - а именно опитен професионалист в международни банкови финансови институции и без опит в български банки и банкови институции, то ще имат възможност да подкрепят нашия кандидат”, отбеляза Сабрутев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички