Предстоят ли предсрочни избори? Отговор от човек на Петков

По думите на Венко Сабрутев опозицията постоянно пуска невярна информация в публичното пространство

Предстоят ли предсрочни избори? Отговор от човек на Петков | StandartNews.com

„Продължаваме промяната” не се готви за предсрочни избори. Това каза в предаването „Лице в лице” Венко Сабрутев, попитан дали премиерът Кирил Петков е заявявал, че предстоят предсрочни избори и затова трябва да бъде арестуван Борисов.

„Подобни послания от страна на Кирил Петков към депутатите на „Продължаваме промяната” не е имало. Имаме за основна цел борба с корупцията и акцията срещу господин Борисов беше част от тази борба”, заяви Венко Сабрутев.

По думите му опозицията постоянно пуска невярна информация в публичното пространство.

„Има двама кандидати за гуверньор на БНБ - единият е на „Има такъв народ”, вторият - на „Продължаваме промяната”. Причината да има двама кандидати е много ясна - в коалиционното споразумение няма ясно дефинирана уговорка да се излезе с един съвместен кандидат, което всъщност дава възможност на всички коалиционни партньори да предложат своите кандидати, обясни Сабрутев.

Депутатът допълни, че искрено вярва, че техният кандидат – Андрей Гюров, е доказан финансист:

„Професионалист, който има изключително много опит във финансовата сфера, има опит в международни банки и финансови институции, и няма опит в локални български банки, акцентирам върху това, че няма опит в локални български банки“, каза Венко Сабрутев.

По думите му според тях това е това изискване, не просто предимство.

„Защо? Защото от гуверньора на БНБ се очаква да прилага контрол върху българските банки и евентуален опит на кандидата в локални български банки поставя под условие възможността за влияние при вземането на решения”, заяви Сабрутев.

Той припомни, че председателят на Българската народна банка се избира от народните представители в заседание на парламента.

„Истината е, че всички народни представители имат възможност да направят своя избор. Двамата кандидати са изключително опитни, с различни профили. Ако народните представители преценят, че припознават нашите изисквания за гуверньор на БНБ - а именно опитен професионалист в международни банкови финансови институции и без опит в български банки и банкови институции, то ще имат възможност да подкрепят нашия кандидат”, отбеляза Сабрутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай