Председателят на парламента – тест за кабинет

Утре е първото преброяване за мнозинство в НС

Председателят на парламента – тест за кабинет | StandartNews.com

В тест за формиране на мнозинство, което ще излъчи правителство, ще се превърне изборът на председател на парламента утре. Четирима влизат в люта битка за първия пост в НС.

ГЕРБ – СДС излъчи бившия транспортен министър Росен Желязков. Той събира 115 гласа, ако за него гласуват ГЕРБ, ДПС и „Български възход”.

„Продължаваме промяната” заложи на бившия парламентарен шеф Никола Минчев. За него се очаква да гласуват 53-мата депутати та ПП и 20-имата на „Демократична България”.

Възраждане вдигна свой човек – Петър Петров. За него едва ли ще гласува друга партия. Така той събира само 27 гласа.

Неочаквано в последния момент БСП, която досега казваше, че иска преповтаряне на коалицията с „Промяната” и ДБ, също реши да играе самостоятелно за първия стол в НС. Тя номинира бившия зам.-председател на НС Кристиан Вигенен. Решение ще бъде взето днес на заседание на ИБ на БСП и обявено по-късно.

БСП се пробва да провери дали може да събере мнозинство за кабинет, ако президентът й връчи третия мандат за правителство, коментират депутати. „Промяната” (53), Демократична България (20) и БСП (25) обаче разполагат с 95 депутати. Вероятността да получат гласове от ГЕРБ, ДПС, „Български възход” или „Възраждане” е минимална.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай