Правителството има воля да реши казуса в Банско

Правителството има воля да реши казуса в Банско | StandartNews.com

София. "Определянето на кратък срок за приключване на новата проверка до 15 февруари 2015 г. доказва волята на настоящото правителство да разреши казуса, заявиха за "Стандарт нюз" от "Юлен" АД, концесионер на ски зоната в Банско. Реакцията им е по повод отмяната от Министерски съвет на 7 януари на решение на кабинета "Орешарски" от 2014-а година за актуализиране на концесионен договор за „Туристическа и ски зона Банско" на „Юлен" АД.

"Надяваме се, че тази проверка ще е последната и след нея ще се извърши така належащата корекция на концесионния договор, за да може да се изградят нови съоръжения и писти, включително и втория кабинков лифт, за да продължи Банско да бъде част от най-желаните ски дестинации в света", категорични са от "Юлен". От дружеството обявиха също така, че от 2010-а г са извършени множество проверки по сигнали на неправителствени организации че „Юлен" АД е превишило размера на ползваната концесионната територия в Национален парк Пирин и там са изградени незаконни лифтови съоръжения.

"Досега четири поредни правителства сформираха работни групи, събираха и анализираха факти и документи. Бяхме обект на проверки от всички компетентни органи, които установиха липсата на нарушения, както при изграждане на ски зоната, така и при нейното стопанисване. Обектите, които са изградени в рамките на концесионната територията, са предварително съгласувани с Министерството на околната среда и водите и са изградени въз основа на строителни разрешения и въведени в експлоатация от държавните приемателни комисии.

Всички проверки еднозначно констатираха едно и също – че „Туристическа и ски зона Банско" и всички съоръжения там са изградени съгласно приетия от Oбщинки съвет Териториално устройствен план на Община Банско и е спазено националното законодателство. Тези констатации са потвърдени и от мисията на Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО, която заяви, че лифтовите съоръжения са изградени по подходящ начин и не влияят негативно на изключителната стойност на Пирин като Обект на световното природно наследство", допълват от "Юлен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай