Сряда,

ПП обявиха кой ще предложат за председател на КЕВР

От: Редакция -
6645
ПП обявиха кой ще предложат за председател на КЕВР
A
A
A

Трябва да изчакаме решението на КС да влезе в сила и да започнем процедура по избор на председател на КЕВР. Длъжни сме да изберем нов, за да не обезглавим комисията". така депутатът от ПП Владимир Табутов коментира казуса с назначението на Станислав Тодоров за шеф на регулатора пред БНТ.

Решенията в комисията се взимат от две комисии в тричленен състав, като председателят участва и в двете. Предполагам, че е невъзможно регулаторът да спре работа, коментира Табутов думите на Станислав Тодоров.

На въпрос кое ще бъде новото предложение на ПП, Табутов отговори: "нямаме никакви предпоставки да предложим друга кандидатура". По повод обвиненията на опозицията и "Има такъв народ" депутатът заяви, че ПП не са извивали ръцете на никой от коалиционните партньори относно назначението.

"На 15 февруари за пръв път в комисия по енергетика влезе точка за определяне на правилата. ние не я гласувахме, защото не бяхме консолидирали становището си с коалиционните партньори - всичко дотогава е било съгласувано с тях", заяви Табутов.

Опозицията е обвинила управляващите в дирижиране и е споменала имена, които нямат общо със сегашния председател на КЕВР, каза още той. Самата опозиция, както и коалиционните партньори са имали шанс да предложат свой кандидат, но не са го направили, подчерта депутатът.

Меморандумът с "Джемкорп" е тристранно споразумение с Министерството на енергетиката и IP3 Corporation, в чиито клаузи съществуват задължения на страните, които нямат финансов характер.

Държавата не е била ощетявана досега, няма и да бъде - категоричен е Владимир Табутов - в меморандума е ясно разписано, че всяка страна може да прекрати отношенията с месец предизвестие и без неустойки. На въпрос дали "Джемкорп" е свързана с руски олигарси или пране на пари, депутатът отговори:

"Това беше един от въпросите, които зададох на шефа на ДАНС на закритото заседание на енергийната комисия. Инициативата идва или от стана на "Джемкорп", или от страна на IP3 Corporation. Първата е компания, инвестирала десетки милиарди в сферата на енергетиката и оттам може да се твърди, че те са доста легитимни. От страна на "Джемкорп" нещата са малко по-неизвестни - надяваме се утре да проведем поредно закрито заседание на енергийната комисия, за да изслушаме министъра на енергетиката, министъра на финансите."

Енергийният министър е положил подпис под този меморандум, така че той трябва да знае всиички подробности, заяви депутатът.

Условията на "Продължаваме промяната" в преговорите за кабинет - антикорупционното законодателство и назначаването на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ са 100% в унисон предложенията по време на първия мандат.

"За нас най-важна е борбата срещу корупцията и статуквото. Ако някой е преосмислил позицията си е готов да застане зад ясно разписана програма - това ще се разбере още в първата седмица", коментира Табутов евентуална нова коалиция с ИТН.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички