ПП-ДБ нанасят мощен удар на Радев. Ето какъв закон готвят

Реформата в службите е следващата голяма реформа, която трябва да се случи

ПП-ДБ нанасят мощен удар на Радев. Ето какъв закон готвят | StandartNews.com

"Продължаваме промяната-Демократична България" са решили със закон да отнемат службите от президента, стана ясно от интервю на съпредседателя на ПП Кирил Петков.

"Реформата в службите е следващата голяма реформа, която трябва да се случи. Ако те не работят, няма как да има нормално правосъдие. Аз и ПП ще предложим спешна промяна в закона, така че шефовете на службите да бъдат избирани от Народното събрание с помощта на правителството. Народното събрание е правилният орган, а не президентът", заяви Петков пред Нова телевизия, разкривайки намеренията на новата власт за реформа в сектор сигурност.

"В момента ДАНС е най-важната служба, от която да започне тази промяна", посочи още Петков.

Сайтът Епицентър напомня, че дни преди съставянето на правителството именно шефът на ДАНС, назначен от Румен Радев, Пламен Тончев изнесе данни пред депутатите как съветник на Петков е нарушавал държавните тайни при разговори със Северна Македония. Вероятно това е и причината Петков да настоява за бързата смяна на шефа на ДАНС.

"Аз вярвам, че Народното събрание трябва и е истинският гарант за това службите да работят." Трябва, по думите на Петков, да се започне с ДАНС, където проблемът е от години. Нужна е цялостна ревизия на тази служба.

Смяната на службите бе и сред темите, обсъждани на продължилото четири часа и половина заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП), запис от което бе предоставен от депутата Радостин Василев.

Точно от този запис излезе шокиращата реплика на Асен Василев, че имената на бъдещите шефове на служби са "синхронизирани с посолствата".

В отговор на въпрос Василев уточнява, че "ДАНС, НСО, главният секретар на МВР – това са наши хора, които са определени от посолството". Наколно дни по-късно в тв ефира Асен Василев заяви категорично, че застава зад всяка своя дума от записа и е в реда на нещата съгласуването с партньорските служби, тъй като България е член на ЕС и НАТО.

От записа става ясно, че от ПП смятат да привлекат външни консултанти, които да помогнат за "конструирането" на службите и да изчистят "руския актив в тях". Доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори, казва Асен Василев на форума. Днес Кирил Петков потвърди това.

Отнемането на правото на подпис на държавния глава е съществена промяна в балансите на властите у нас.

Според Конституцията шефовете на службите се предлагат от правителството, но указът за тяхното назначение се издава от президента.

Не за първи път ПП посягат към тази чувствителна тема и винаги са срещали решителния отпор на президента Радев.

Сега обаче вероятно вече ще имат мнозинство за налагане на промяната. Това предполага избухване с нова сила на войната между Радев и правителството на Денков.

Позицията на президента дойде веднага след чутото от записа на срещата на ПП: "Всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да не кажа "погром", защото такива неща се чуха, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента. Тези служби са на България и са под прякото оперативно ръководство на Министерски съвет в лицето на министър-председателя".

"Службите са наистина сериозно реформирани и правят максимума като усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат", каза още държавният глава като даде пример за такава служба именно с ДАНС, към която към ПП са насочили стрелите си.

През 2022 г. ДАНС беше отличена от САЩ за изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ и за образцово взаимодействие в борбата с тероризма и укрепване на демокрацията и нейна защита от зловредни влияния, каза Радев.

"И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости", добави Радев по адрес на "Продължаваме промяната".

"Без да се сменят службите, ще ви бламират отвсякъде", са думи пък съпредседателя на ПП Кирил Петков, цитирани от Борисов.

Истината е, че в последните две години сектор сигурност в България фактически е овладян от президента Румен Радев чрез назначенията, извършени от неговите служебни управления.

Резултатът е, че шефовете на контраразузнаването, външното разузнаване, военното, на НСО, на агенцията за подслушване и следене са все на президента Румен Радев, като промените стигнаха и до заместниците им. А все по-често из коридорите на МВР като кадровик на сектора е спряган неговият съветник Пламен Узунов.

Последният служебен кабинет на Радев преназначи на поста председателя на ДАНС Пламен Тончев, когото предишният служебен премиер Стефан Янев изтегли от Кюстендил, където ръководеше местната териториална дирекция.

Скорострелно от служебното правителство бе преназначен и шефът на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Бисер Борисов, назначен през 2021 г. пак от Янев. Това е службата, която се занимава с подслушване и следене.

През юни 2021 г. беше освободен и тогавашният шеф на ДАР (Държавна агенция Разузнаване) Атанас Атанасов с мотива, че не е предоставял необходимата информация на президента. В изявление Атанасов заяви, че основната причина за отстраняването му е "дългата ръка на Кремъл и донякъде координирани действия с един известен бизнесмен с много обвинения, които може и да са едно цяло с Кремъл".

Миналата година правителството на Кирил Петков поиска публично оставката на шефа на службата ген. Емил Тонев, защото е предоставял видеозаписи с посетители на Министерски съвет на прокуратурата.

Президентът Румен Радев обаче отказа да отстрани Тонев.

Съгласно Закона за НСО лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател, се охраняват до 4 години след освобождаването им от длъжност.

По предложение на служебния премиер Гълъб Донев бяха приети промени в правилника на службата, според които специална комисия в НСО може периодично да прави преглед дали бившите премиери и председатели на парламента наистина са заплашени.

И така бе отнета охрана на Кирил Петков като бивш премиер.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" предложиха по-рано законодателни промени, които да извадят службата от шапката на президентството и да я прехвърлят към военното министерство.

Те обаче не срещнаха подкрепа от страна на служебния кабинет и самата служба.

“Службите и прокуратурата знаят, че е дошло време разделно. Или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България ще остане превзета държава", каза Кирил Петков, каза на извънреден брифинг на 25 май 2023 в навечерието на излизането на записа от срещата на ПП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай