ПП-ДБ намериха за какво да се разсърдят. Обвиниха ГЕРБ

Брифинги в парламента

ПП-ДБ намериха за какво да се разсърдят.  Обвиниха ГЕРБ | StandartNews.com

Десислава Атанасова наруши т.нар. "джентълменското споразумение" между двете коалиции. Това обяви на брифинг депутатът от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

Повод за това стана неуспешният опит на ПП-ДБ да внесе в пленарната зала предложение за избиране на председател на Правната комисия. Предложението им беше отхвърлено, а от ГЕРБ-СДС предложиха въпросът за избор на председатели и заместник-председатели на комисиите да бъде решен след председателски съвет.

По време на председателския съвет Денков заяви:"Виждаме, че макар и бавно, Народното събрание започна да влиза във функциите си и да подготвя законопроекти. В тази връзка има внесено предложение за включване на точка в дневния ред за избор на председател на комисията по правни въпроси."

Той уточни, че молбата му е, ако може да се включи тази точка за гласуване още днес. Това ще позволи да се подготвят по-добре законопроектите за обсъждане в правната комисия за следващата седмица, смята Денков.

Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) предложи след приключване на изслушването на служебния финансов министър, да прекъснат заседанието за председателски съвет, защото на последния председателски съвет всички председатели на парламентарни групи са уточнили няколко неща. Първото, от които беше, и това вече се осъществи, че председателят насрочва заседание на комисиите и посочва кой временно да ги председателства, посочи Атанасова.

Тя уточни, че второто е било, че през тази седмица всички комисии са заседавали и сами са определили за следващата седмица дневния ред на заседанията си. Тя смята, че е много по-логично и коректно спрямо всички председатели на ПГ, които са участвали в това обсъждане, отново да направят заседание на председателски съвет и да коментират всички председателски и заместник-председателски места в постоянните комисии. Изведени извън скоби, една или друга комисия, единствено може да се случи, ако днес в 17:00 ч. на срещата, която ние имаме с колегите от ПП-ДБ, постигнем споразумение за общо управление, заяви Атанасова.

Народните представители не подкрепиха предложението на Денков за включване на новата точка в дневния ред.

На последвалия брифинг на ПП-ДБ Денков заяви: 

Това трябва да стане ясно на всички - това обяснява защо трябва да сме внимателни с ГЕРБ-СДС, защото във всеки един момент може да се окаже, че за това, което сме се споразумявали, няма да бъде спазено, без допълнителни условия или с поставени други акценти, Аз се надявам, че ГЕРБ-СДС ще се върнат към позицията, която преди това сме уточнили.

По думите на ген. Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България", доверието е най-важното в политиката. Той попита как ГЕРБ очакват подкрепа за първия мандат, след като нарушават едно джентълменско споразумение.Атанас Атанасов попита как да бъдем уверени в общи действия след като не се спазват джентълменски споразумения. 

От коалицията не пожелаха да отговорят на журналистически въпроси след направеното изявление, макар, че журналистите ги призоваха. 

Веднага след това брифинг даде председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя отрече обвиненията. 

 "Джентълменското споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не е изчерпано. И тогава, и сега, то беше заедно с ангажимента НС да работи повече от 3 месеца, за да има ротация на председателя и на парламента, и на правната комисия. Единствено от нас и от тях зависи животът на НС да бъде дълъг и да излъчи правителство", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Атанасова подчерта, че се надява, че ПП-ДБ ще осигурят дългия живот на българския парламент като подкрепят кабинета на Мария Габриел.

При т. нар. "джентълменско споразумение", председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че е възможен ротационен принцип при избора на председател на НС и на председател на Комисията по правни въпроси , при условие че парламентът работи повече от три месеца. Тогава тя обясни, че ротационното председателство няма как да бъде скрепено с решение на НС, а е джентълменско споразумение между двете най-големи политически сили в 49-ото Народно събрание, пише dir.bg. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай