Пожарникарите и властта не се разбраха

Пожарникарите и властта не се разбраха | StandartNews.com

София. Договорихме се до края на месец април да бъдат обявени конкурси за назначаването на 250 пожарникари, но не се договорихме по отношение на съкращението на щата. Това заяви председателят на синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков след срещата си с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и директора на пожарната комисар Николай Николов.

Днес служителите на синдикат "Огнеборец" протестират пред МВР. Десетки пожарникари се събраха в градинката до вътрешното министерство с искания за назначаване на нови служители в службата и отказ от съкращаване на щатове.

Любомир Еленков подчерта пред БГНЕС, че обявените 250 места не са достатъчни, защото средното текучество в системата на пожарната на практика е такова. Тоест, всяка година толкова служители напускат или се пенсионират. За недостига на пожарни екипи Еленков даде пример това, че през изминалото денонощие пожарната се е отзовала на 147 повиквания, а 97 все още са чакащи поради липсата на ресурс.

Пожарникарите и спасителите в София бяха подкрепени от колегите си във Варна и Добрич, които също излязоха на улицата. В протестна декларация до властимащите стачният комитет заяви, че ако не бъде намерено решение на проблема, ще бъдат предприети още по-твърди синдикални действия за защита правата на работещите в системата на пожарната и аварийната безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай