Посланичката на САЩ у нас ще работи с/у корупцията

По няколко повода Херо Мустафа похвали страната ни при изслушване в Сената на САЩ

Посланичката на САЩ у нас ще работи с/у корупцията | StandartNews.com

Борбата с корупцията е сред приоритетите, които номинираната за поста на посланик на САЩ в България Херо Мустафа изложи по време на изслушването си в Комисията за международни отношения към Сената във Вашингтон.

Мустафа, която е от кюрдски произход и е дългогодишен дипломат от кариерата, очаквано отбелязва, че основен ангажимент на поста за нея била сигурността на американските граждани – били те туристи или постоянно живеещи у нас. По-интересни са приоритетите в работата на дипломатическата мисия според концепцията на номинираната от Доналд Тръмп за посланик

„Един от начините, по които България може да стане по-привлекателна за американския бизнес е чрез по-голяма прозрачност и по-добри механизми за управление и контрол на компаниите”, казва Мустафа пред сенаторите, като подчертава, че ще се бори за това американските фирми да работят при равни условия на нашия пазар.

Тя не пропуска и енергийната тема: „България внася повечето от енергията си от Русия, включително почти всичкото си ядрено гориво и природен газ, което повдига множество въпроси от естеството на икономиката, енергийната сигурност и сигурността на НАТО. Ако бъда избрана, ще подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки и да укрепва енергийното сътрудничество в региона и специално интерконектора с Гърция”.

Херо Мустафа е категорична, че ще работи с България за борба с корупцията и налагане на върховенството на закона. „България демонстрира ангажираност към реформата и е направила определени стъпки, за да изгради по-отворено, приемащо и проспериращо общество. Въпреки това, обаче, има още работа за вършене”, подчертава дипломатът.

Посочва и къде, като изразява готовност да работи за гражданското общество, медийната свобода и независима съдебна система.

“Аз съм ангажирана да разширя българо-американските икономически отношения. Един от начините, по които България може да засили привлекателността си за американския бизнес, е увеличаване на прозрачността и осигуряване на добро корпоративно управление”, заяви Мустафа. Новата посланичка отбеляза, че страната ни е силен съюзник в НАТО и активно предприема стъпки за увеличаване на разходите за отбрана и модернизира своите военни.

По време на изслушването тя каза, че е горда да бъде първият американец от кюрдски произход, номиниран за посланик. В залата на Сената тя бе подкрепена от майка си, баща си, съпруга си и брат й.

“За мен е чест да имам възможност, ако бъда избрана, да работя в България, страна, известна с невероятно красивите си планини, гостоприемни хора и богато културно наследство”, заяви Мустафа. Тя допълни, че страната ни се намира в стратегическа част на света, а основен приоритет за нея ще бъде и сигурността на американските граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай