Порожанов: Търсим начин за частичен достъп до депозитите в КТБ

Порожанов: Търсим начин за частичен достъп до депозитите в КТБ | StandartNews.com

София. Служебното правителство търси възможност за частичен достъп до всички депозити на КТБ– независимо дали са под или над гарантирания праг от 100 000 евро или 196 000 лв. Това заяви служебният министър на финансите Румен Порожанов в предаването „Тази сутрин" по бТВ и уточни, че това ще стане в рамките на следващия месец.

„Търсят се възможности, в рамките на ликвидността, за достъп до всички депозити – между 500 лв. и 1000 лв., така че хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Процесът на търсене на решение за депозитите ще бъде един добър сигнал", обясни той.

Кабинетът "Близнашки" препоръчва поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност, стана ясно от думите на Порожанов. „Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа", каза още той.

„Нашето желание е КТБ да заработи и да няма загуби на средства и изплащане на депозити, но правителството не решава съдбата на банката. Това, което в момента се извършва, е оценка на кредитния портфейл на банката, после ще се извършат одити дали има намаление на капитали. Надявам се да няма дупка", коментира още служебният финансов министър.

По отношение на Първа инвестиционна банка, министърът отбеляза, че днес е срокът за внасяне на плана от държавата чрез Министерството на финансите, предвиждащ постепенното връщане на ликвидната подкрепа. Планът е одобрен от Министерството на финансите и БНБ и се внася в Европейската комисия. Министър Порожанов отбеляза, че срокът за връщането на ликвидната подкрепа, съгласно плана, одитиран от БНБ, е 18 месеца. С думите си министърът опроверга грешните интерпретации, че подобна ликвидна подкрепа трябва да се върне през ноември тази година.

Порожанов избрал Ваньо Танов

„Изборът на Ваньо Танов е мой, никой не ми е повлиял", каза служебният финансов министър. И бе категоричен, че нито той, нито Танов са партийно ангажирани хора и в тази връзка твърденията, че се връщат хора на ГЕРБ не са верни.

Големият проблем при събиране на приходите е в контрабандата и работата на Агенция „Митници", добави Порожанов. И обясни, че така се внасят масово стоки, а не се плаща задължителния ДДС.

Недостигът на средства в държавния бюджет до края на годината ще достигне максимум 2.7% от БВП, като една от най-сериозните причини е, че са надценени планираните приходи, изтъкна служебният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай