Попова: Няма нищо страшно армията да помогне на МВР на границата

Попова: Няма нищо страшно армията да помогне на МВР на границата | StandartNews.com

София. Няма нищо страшно, ако армията предостави помощ, логистика за МВР, за да можем заедно всички да предотвратим нелегални миграционни потоци. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Маргарита Попова. И изтъкна, че би било в полза на съседните държави и най-вече на Турция.

България и Турция могат да обсъдят въпроса с охраната на границата, каза Попова, цитирана от БГНЕС.
"Аз няма да тълкувам изказванията на различни политици и не бих искала по никакъв начин да ги конфронтирам. Ако сте прочели внимателно стенограмата на Министерски съвет, там ще видите, че много човешки, по много добре подбран начин, с добър подход Бойко Борисов и останалите министри са говорили обстойно по този въпрос, след което са стигнали до извода, че това, което се прави, всъщност представляват временни мерки и добро взаимодействие между институциите", коментира тя.

Попова припомни, че още след първия поток от бежанци е изказала мнение, че са необходими много мерки за справяне с проблема. Мерките са комплексни и задължително между тях участва междуинституционалното взаимодействие и сътрудничество и добрите двустранни контакти между държавата, каза вицепрезидентът. И изтъкна, че Турция няма да се разсърди, ако седнат външните министри, министър-председателите или държавните глави на двете държави и се говори за това как да се предотврати нелегалната миграция. "От това страда и Турция, страдаме и ние. Така че няма нищо страшно армията, която впрочем по закон има задължение да участва в мисии в мирно време. Така че няма никакви правни пречки, когато това е направено както трябва, след като се знае законът и се разбира добре, да бъде предоставено и да бъде направено като добро междуинституционално сдътрудничество", каза още Попова.

Няма нищо страшно части от армията временно, като взаимно в междуинституционално сътрудничество, да си помагат, за да се предотвратят очакваните потоци. Калфин е прав, че тази вълна напролет може би ще бъде голяма. Затова трябва да се помисли помислим сериозно до каква степен и колко бежанци можем да приемем на територията на Република България, коментира тя. "Защото, както и друг път съм казвала, за нас, ние вече се понаучихме да даваме статут, да обработваме документи, имаме капацитет все още незапълнен, но големият проблем е, и това е проблемът не само на България, а и на цяла Европа и част от сегашните ни страдания като европейци във връзка с това кърваво събитие, което се случи в Париж - е подценяването на работата с интеграцията, с бежанските потоци и имигрантите. Това е огромен труд, изискват се огромни средства. Това засяга всички министерства – и здравно министерство, и социално министерство, и МВР. Комплексна работа е нужда с тези хора, за да станат равноправни граждани. Изглежда Европа подцени тези въпроси от преди години и за съжаление сега има толкова тревожни събития, които няма да намаляват, но ние трябва да се подготвяме, защото това е светът – мобилен, понякога агресивен, понякога недружелюбен, но затова пък са избраниците на народа, да предугаждат опасностите и да намират най-добрия начин, за да бъдат те предотвратени" обобщи вицепрезидентът Маргарита Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай