Политолози се събраха и казаха какво ще става след местните избори

Тези местни избори ще решат как се тръгва към стабилизация на партийната система

Политолози се събраха и казаха какво ще става след местните избори | StandartNews.com

Местният вот няма да бъде последван скоро от парламентарни избори, коментираха анализаторите Татяна Буруджиева и Юлий Павлов на форум "Местната власт – сила, доверие и перспективи", организиран от Гражданско движение "Днес", с участието на представители от аналитичния клуб за прогнози "Екзаминър".

"Избори други скоро няма да имаме", прогнозира Татяна Буруджиева. Ако нещо стане с правителството след местните избори, то ще бъде в рамките на този парламент, смята тя, цитирана от БТА.

Буруджиева очерта три залога на кампанията за местните избори - първото е не властта, а преразпределението ѝ. Големият интерес към тези местни избори е, защото ще се гледа как ще се преразпредели властта на място, за да се тръгне към окончателно наместване и разпределение на властта в центъра, коментира тя. Според Буруджиева партиите са в поза партер - и новите, и старите.

Тези местни избори в голяма степен ще решат как се тръгва към стабилизация на партийната система, смята тя. По думите й това са първи стъпки към някаква нормализация, която ще продължи 10-15 години. Буруджиева смята, че местните избори ще бъдат индикатор за скоростта, с която ще започнат промените, и за сътресенията във властта.

Тя отбеляза, че на местни избори всеки работи за себе си - всяка коза за свой крак. На местните избори партиите зависят от личностите, посочи още Буруджиева.

Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг, коментира, че след изборите "феодализацията" на страната ще се засили.

"Като стана дума за парламента и за правителството - скорошни избори аз също не виждам да се очертават", прогнозира той. Критичен момент ще бъде вероятно ротацията, защото ГЕРБ ще си направят равносметка как хората оценяват работата на правителството, смята Павлов. Според него, ако правителството се справя, ГЕРБ нямат интерес да "разритват кошницата", ще поемат ротацията и ще продължи Мария Габриел. Ако обаче правителството не се справя, ГЕРБ може да се изкушат да отидат на парламентарни избори, заедно с европейските, допълни Павлов.

Той коментира, че на местно ниво основният въпрос ще бъде дали кметът ще бъде преизбран и даде критерий за това. Ако 40% или дори 35% от хората в общината искат да бъде преизбран досегашният кмет, той със сигурност ще бъде преизбран, ако ще 50-60% да искат нов кмет, просто другите не могат да се обединят, коментира Павлов. Той посочи, че на местно ниво идеологиите не са толкова важни, важна е прагматиката, резултатът, родовите отношения.

На форума беше обявена предстояща инициатива "Кметът – обещания и резултати", в рамките на която доброволци и активисти на Гражданско движение "Днес" ще зададат въпроси чрез анкети "лице в лице" на терен и онлайн гласуване в специално създадена интернет платформа. Очаква се резултатите да бъдат обявени публично на 17 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай