Политолог предсказва шокова коалиция на Петков и Василев

Ако сега се състави кабинет, това ще бъде правителство на агонията

Политолог предсказва шокова коалиция на Петков и Василев | StandartNews.com

Ако изборите са след шест месеца или една година, това ще са по-добри времена за ГЕРБ, за да участва в коалиционно управление с Кирил Петков и Асен Василев. Те бяха зад Радев, а след това казаха, че е позор. Така ще променят мнението си и за ГЕРБ. Това разкри в интервю за НоваНюз политологът доц. Стойчо Стойчев.

За него, ако сега се състави кабинет, това ще бъде правителство на агонията, нефункционално без твърдо мнозинство. "Кабинет може да се избере, но той ще потъва. В плаващите мнозинства само може да се потъне. Ако третият мандат беше връчен на ИТН, те щяха да бъдат незаобиколим фактор и четворната коалиция в нов вариант беше много по-възможна. ПП щяха да станат по-диалогични. Отношението в коалицията винаги е било лицемерно, ДБ приеха ИТН с отвращение, за да бъдат на власт. ПП няма да бъдат в позиция да налагат дневния ред в нов парламент", обясни той.

Според него от Корнелия Нинова зависи дали ще подходи към формула за решаване на проблема между ДБ и ИТН или ще премине към връщане на празен мандат. "Възможно е при преговори на БСП с другите партии тя да опита второ издание на формулата с 3 партии и независими депутати. Възможно е и още някой да промени мнението си", посочи Стойчев.

По думите му 350 000 души стоят зад ПП и ДБ заедно. "Няма желание от страна на Слави Трифонов да си партнира със същите хора. Той иска да затвърди това си убеждение. Ако се направи служебен кабинет, той ще бъде представен като спасителен. Кръгът на Петков и Василев няма да бъде част от служебно правителство. Ако ПП имаха сериозни намерения в политиката, щяха да си регистрират партията, те са еднодневки - искат да свършат нещо и да си отидат", смята политологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай