Политолог каза защо Радев даде мандата на БСП

Зимата ще бъде тежка не само заради цялата геополитическа обстановка, заяви Борислав Ангелов

Политолог каза защо Радев даде мандата на БСП | StandartNews.com

"За мен няма изненада, че президентът даде мандата на БСП. Президентът обикновено има навика да го дава на третата политическа формация. В случая обаче третата заяви ясно, че няма да прави правителство и съвсем естествено той го даде на БСП", каза политологът Борислав Ангелов в ефира на България Он Еър.

Ангелов смята, че големият проблем не е дали "Продължаваме промяната" и ИТН ще намерят общ език, а дали ще съумее мандатоносителят да намери някакъв мост между тях.

Политологът допълни, че в политиката няма как да не правиш компромиси и да не търсиш консенсус. Той коментира още, че зимата ще бъде тежка не само заради цялата геополитическа обстановка.

"Когато търсиш вот на недоверие, когато тръгнеш да сваляш председател на парламент, трябва да имаш ясно разписани стъпки какво следва, да покажеш, че имаш реалната алтернатива, а ние в момента нямаме. Има я като заявка, но тя не се вижда. Не виждаме формулата, която може да се излъчи като правителство. Искаме да си експериментираме с държавата, така не се управлява. Рискуваме да имаме служебно правителство, което не може да управлява дългосрочно. То не е за стратегически решения, не носи никаква политическа отговорност. Ковид кризата и тя идва. И да искаш да инвестираш в държава като България, то няма как да се случи през служебно правителство", заяви Ангелов.

"Ако искаме да отвратим българския избирател, то трябва да съставим правителство по натиска отвън", смята Ангелов.

Той коментира, че големината на самите парламентарни групи е много важна. Все пак ДБ е създала 3 формации. Според него много често се вижда, че по дадени въпроси тя трудно намира и взема решения и те първо трябва да намерят консенсуса вътре в себе си, за да могат да вървят напред и да се случат нещата.

"Това, което виждаме и това, което имаме като заявки, няма да се промени коренно и съставянето на правителство при предсрочни избори ще бъде много по-трудно, отколкото в момента", коментира Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай