Политическият покер започна с три паса

4 варианта за кабинет, три паса още с първото наддаване

Политическият покер започна с три паса | StandartNews.com
  • 4 варианта за кабинет, три паса още с първото наддаване
  • Партиите вдигат до каре аса, роял флъш има само избирателят 

Може да си номер 1 и пак да не си победител. На 2 април партиите разбраха народната мъдрост по трудния начин. ГЕРБ спечелиха изборите, но "Продължаваме промяната" отрязаха Борисов за кабинет. 

Кирил Петков стана първи по преференции, но предварително зареденото победно шампанско в щаба на ПП не гръмна. Планираният триумфален коктейл не се състоя, сините балони не полетяха в небето. 

"Възраждане" бяха убедени, че подписката за референдум срещу еврото ги класира на първото място, но спряха на третото. Корнелия Нинова вярваше, че искания таван на цените ще й донесе над 10 процента, а вътрешната опозиция отново я захапа за петия резултат. 

"Български възход", "Левицата" и "Заедно" лъскаха столовете в парламента, за да установят, че в тях отново ще седнат хората на Слави Трифонов.

А накрая всички вкупом разбраха, че няма как да елиминират ДПС нито от традиционните му райони, нито от преговорите за властта.

А сега накъде? Това е въпросът, който си задават всички след 2 април, когато масата за политическия покер беше почистена, столовете подредени, а картите - раздадени.  

Четири варианта за кабинет се разиграват в коридорите на властта. 

1. Кабинет на компромиса

Никой не може да отнеме на ГЕРБ първото наддаване за властта. С три попа в ръка, на третия ден след изборите, Борисов откри залога, намигайки на всеки играч. Обърна се към Кирил Петков, припомняйки собствените му думи: "Втората партия, ако не подкрепи първата, народът ще я накаже". И заяви: "Без ПП-ДБ не може". Свали шапка на Костадин Костадинов, обявявайки че е готов да разговаря сериозно с "Възраждане", защото имат над 100 000 гласа. И направи реверанс към президента, канейки го да се включи в съставянето на кабинет и дори да даде министри. Защото след него "Румен Радев е управлявал най-дълго". Борисов обеща всичко на всеки. Особено онова, което "Промяната" искаше от него в миналия парламент. Потвърди, че остава депутат, гарантира, че лично ще води преговорите, за да се знае кой носи отговорност. И ясно даде да се разбере, че няма да е премиер.

С цената на всякакви компромиси ГЕРБ са готови с вариант за кабинет тип "Габровски", в който да преговарят за министри с партиите, които дадат подкрепа, довериха близки до Борисов. Но вместо чип на масата за продължаване на играта, бившият министър-председател чу три пъти "Пас". Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, обяви ПП. Правителство на ГЕРБ - не, присъедини се ДСБ, очаква се това да направи и "Да, България". Правомощията на президента са ясно разписани в конституцията, ледено отговори Радев. 

Без ПП-ДБ вариантът на ГЕРБ е да търси кабинет с ДПС, БСП и ИТН. Четирите партии имат общо 139 гласа. Но дори и ИТН да се отдръпне, 128 гарантират мнозинство.

2. Кабинет на инат

Никой не може да отнеме правото на ПП-ДБ да предложи кабинет на малцинството. Въпреки че две валета стигат за блъф, но не са добра ръка. Инатът в политиката никога не е водел до нищо добро. Гуруто на десницата Иван Костов помни това. На 2 април българите ясно показаха, че нямат явен партиен фаворит. Паритетът между първия и втория, между третия и четвъртия, както и опасната близост между петия и шестия ясно показват, че хората вече искат участниците в парламента просто да се разберат. Да са умни, да си говорят и да постигат решения, не да се бият един с друг. Кабинет на малцинството обрича на неуспех самата идея за правителство, защото изключва диалога с останалите. А когато той липсва, хипотезите, че такова правителство ще оцелява с плаващи мнозинства - по политики, остава в сферата на нездравите фантазии. 

3. Кабинет на неволята

Никой не може да изключи практичния вариант служебното правителство да бъде предложено за редовно. То така или иначе се справя. Може, според някои да не е направило много, но не е сбъркало никъде. Овладя скока на газа, първите стъпки срещу инфлацията и цените на храните вещаят успех. Външната ни политика е не излиза от коловоза, вътрешната е под контрол. Дори своеволия като бруталния клип на транссексуалната Емили бяха светкавично пратени с обвинения в съда, възраждайки забравеното чувство за справедливост. Служебното правителство може да стане редовно с мандата и на първия, и на втория, и на третия, стига обаче отново да има диалог и съгласие. В партийното наддаване това е равно на Фул Хаус. Но който и да го държи, за да го покаже, останалите трябва да платят залога, гласувайки го в зала. А не всички са готови на това, защото отсега си кътат чиповете за кметския покер.   

4. Кабинет на необходимостта

Никой не може да отрече, че единственият правилен вариант е редовно правителство с участието на идейно и програмно сходни партии. Ясно е, че "Възраждане" ще се включи във властта само ако при свой мандат получи шанс за собствен кабинет. Затова партията на Костадинов сама се изключва от всички сметки. Тя ще излезе от играта още при стартовото раздаване. 

Така идеалният вариант е още с първия мандат ГЕРБ да извади стрейт флъш и да постигне широк кабинет на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН. Всяка от партиите да даде своите експерти, за да демонстрира желанието си да помогне за излизането на страната от политическата криза. Това би гарантирало конституционно мнозинство за промяната в основния закон, която да осигури искана от всички съдебна реформа с контрол над главния прокурор. Четиристранно управление също би гарантирало стабилност. Но силна ръка - четири аса, може да покаже само опитна, системна партия като ДПС. 

Как ще протече играта, предстои да видим. Отсега е ясно, че блъфът ще бъде по-силен от картите в ръцете на партиите. Но противно на оригиналната игра, тестето в българския политически покер не е ново. Картите са омачкани и захабени, ясно издават каква ръка има всеки от играчите на масата. Затова те трябва да помнят, че нищо не е по-смело от глупостта. А роял флъш държи само избирателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай