Пълна каша с визитата на Кирил Петков в Солун

Лена Бориславова твърди, че са присъствали на официалната вечера, публикувани снимки я опровергават

Пълна каша с визитата на Кирил Петков в Солун | StandartNews.com

 

Необявено пътуване на премиера Кирил Петков и началника на кабинета Лена Бориславова в петък вечер в Солун измести фокуса от визитата на германския канцлер Олаф Шолц и предизвика нова вълна от коментари от спекулации.

За солунската визита на Петков и Бориславова се разбра от изтекли снимки в Интернет, в които ясно се вижда как двамата вечерят в ресторант заедно с трети човек, който малко по-късно бе разпознат - посланикът ни в Гърция Валентин Порязов.

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/484/Image_11799484_126_0.jpg

Тъй като правителственият пресцентър не съобщи за тази визита и вечеря предварително,  часове наред вървяха залози за какво е летял правителственият самолет “Ербъс”  до Солун в петък вечерта и как едва ли не щял да кацне в София след пристигането на канцлера на Германия.

Министър-председателят е бил на борда на самолета и е пътувал заради среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чийто инициатор още от 1996 г. е България, поясниха от правителствената пресслужба, цитирани от “24 часа”. Заради ангажименти в София обаче министър-председателят не е успял да пристигне за самата среща, но се е включил във вечерята на премиерите и президентите от Балканите, пише изданието.

На нея били колегите му от Албания и Северна Македония Еди Рама и Димитър Ковачевски, хърватският премиер Андрей Пленкович, президентът на Сърбия Александър Вучич и представители от всички останали държави от инициативата, подчертаха от Министерския съвет. В разговорите в Солун са участвали и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и канцлерът на Германия Олаф Шолц. Самият той спомена за срещата, когато пристигна в София.

Коментар за солунската визита направи днес Лена Бориславова, която подробно обясни защо за летели с Петков. „Това беше регионално събитие с всички регионални лидери, с участие на Олаф Шолц и Шарл Мишел. Провеждаше се регионален форум. По друг начин можеше да се използва другият самолет, който е по-малък, но той се използваше от президента Румен Радев. Другият вариант беше да се пътува 8 часа с кола, докато държавата е в криза, и да се използва това време за нещо друго“, каза Бориславова

Малко след нейното изказване обаче сайтът Афера пусна снимки от вечерята след официалната срещата в Солун и кашата стана пълна, защото на тях присъстват лидерите на Гърция, Германия и Северна Македония, но отсъства Кирил Петков.

Сайтът пусна и линк към профила на Вучич, който се е снимал с всички останали, но не и с българския премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай