Плевнелиев: Трябва и вицепремиер за еврофондовете

Райков отчете мандата си, чака присъдата на историята

Плевнелиев: Трябва и вицепремиер за еврофондовете | StandartNews.com

София. Жизненоважно е за страната да има вицепремиер по еврофондовете, а министрите, отговарящи за усвояването им, да работят в екип. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с назначения от него служебен кабинет отчете и оцени свършено през преходния мандат. Той си пожела и постът на новия ресорен за въвеждането на електронно правителство да е поне зам.-министър.

Сред надеждите, които държавният глава възложи на кабинета "Орешарски", е да продължи пътя към осветляване на родната енергетика, диалога с гражданите под формата на обществени съвети, интегрирането на науката и бизнеса, да запази стабилността. Плевнелиев похвали служебния кабинет за овладяване на напрежението и стабилността в държавата през последните месеци. И за успешния преход към нов парламент и правителство.

Президентът посочи още спада на безработицата с 1,6%, на лихвите по 10-годишните държавни ценни книжа от 3,6% на 3,4% и спада на застраховката срещу неплащане на дълг, както и внасянето на нови кандидатури на страната ни за включване на родни чудеса в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Като едно от най-смелите решения на служебното правителство президентът оцени приемането на правила за управление на парите на държавните предприятия. "Ние бяхме А отборът на България в тежките 78 дни", категоричен бе служебният премиер.

ато успехи на мандата си той посочи публикуването на близо 200 договора в енергетиката, разработената нова система за ценообразуването на тока, увеличаването на безвъзмездната помощ от ЕС за саниране, намаляване на бюджетния дефицит и увеличаване на фискалния резерв, темповете на работа по инфраструктурните проекти, помощите за уязвимите групи, работата по споразумението с ЕС, позицията спрямо Македония, работата в областта на електронното правителство, образованието и здравеопазването.

За мен е най-важно не какво днес пишат журналистите, а какво утре ще пишат историците за нашето правителство, завърши отчета си Райков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай