Плевнелиев: Не уврежданията правят хората непълноценни

Плевнелиев: Не уврежданията правят хората непълноценни | StandartNews.com

София. "Не уврежданията правят хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на конференцията „Променя ли се светът на хората с увреждания". Тя се провежда по повод две години от ратификацията от България на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

 

Новият подход към хората с увреждания изисква промяна в стереотипите на обществото като цяло, както и законодателни промени за активното включване на хората с увреждания, продължава държавният глава, цитиран от правителствения пресцентър.

 

Президентът каза още, че Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания е голяма крачка напред. Тя въвежда промяна на фокуса от медицинския подход на закрила към социален подход, основан върху правата на човека, тяхното зачитане и ефективно упражняване. „Това е основно предизвикателство пред политиците, институциите, гражданското общество и самите граждани", допълва Плевнелиев.

 

Дялът на заетост на лица с увреждания у нас, според последното национално преброяване на населението, е едва 22 процента, докато при хората без увреждания е 59 на сто, коментира държавният глава. При хората с увреждания рискът от социално изключване е почти три пъти по-висок, каза той. И изтъкна, че това може да се промени, ако се осигури по-благоприятна среда за тях и се използва потенциала им.

 

Росен Плевнелиев постави акцент върху необходимостта да се улесни достъпът до физическата среда, транспорта, информационните и комуникационните технологии, до стоки и услуги. Предизвикателство е също така получаването на адекватно образование, за да бъдат хората с увреждания конкурентни на пазара на труда. „Належащата вече реформа в образованието трябва да интегрира и да използва потенциала на хората с увреждания", пишат от пресцентъра на президентството. 

 

Над един милиард от хората в света са с увреждания, а на всеки пет лица, живеещи в бедност, едно е с увреждане. Това показват данни на Световната здравна организация.

 

Към днешна дата страни по Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания са 141 държави, 25 от които са членки на ЕС. Съюзът е поел ангажимент да изгради до 2020 година Европа без бариери за близо 80 милиона хора с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай