Събота,

Плевнелиев: На кредит сме и децата ще платят сметката

От: Администратор -
5339
Плевнелиев: На кредит сме и децата ще платят сметката
A
A
A

София. „Днес България е на дефицит. Ние нямаме балансиран бюджет, т.е. сме на кредит и децата ще платят сметката. Нямам нищо против социалните пакети, но за сметка на изработени пари, а не на следващото поколение". Това предупреди президентът Росен Плевнелиев по време на първия ден от инициираната от него дускусия „Диалог с гражданите". Днес темата е пазарната икономика, а следващите два ще са за правосъдието и за медиите.

По думите му 2013-та година е не на политиците, а на гражданското общество - то излезе на сцената, насочи прожекторите и задава дневния ред на институциите.

Искам да бъда президент обединител, категоричен бе Плевнелиев. „Нямам никъде никакво друго изказване никъде, което да посочва друго. Не мога да бъда необединител в неказването и непосочването. Чудим се кои са предприемачите и кои бизнесмените. Има подмяна на ценностите", заяви Плевнелиев.

Корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии, недостатъчно ефективно правораздаване и недостатъчно справедлива държава са темите, зададени от гражданското общество, заяви Плевнелиев.

Той посочи 4 източника за обогатяване на олигархията - управлението на държавните пари, обществените поръчки, приватизацията и сивия сектор. Посочи, че премахването на тези източници за финансиране ще помогне на обществото да се пребори с този малък кръг хора, които се обогатяват за негова сметка. "Нямаме какво да губим, когато управляваме държавните пари", каза държавният глава.

"По пътя на ограничаването на тези четири източника можем много ефективно да направим по-добра икономика - с правила за управление на държавните пари, типизиране и електронизиране на обществените поръчки, вместо да засекретяваме договори. Приватизацията да е насочена към стратегическите инвеститори, а не към тези с връзки, да направим реформа в сектор "Сигурност", да свържем данните и да работим с нашите чуждестранни партньори срещу сивия и сектор и подземния свят", призова държавния глава.

Опасявам се, че пенсионната реформа и реформата в образованието се бави много. Трябва да имаме широко обществено съгласие за обществения ресурс и за това как ще се използва. Трябва да определим, кое ще е приоритет, допълни Плевнелиев.

„Българите подават ръка на политическите партии за промяна. Днес протестиращите, както и тези, които протестираха февруари, следят колегите в чужбина. Българското общество иска прозрачност", каза още Плевнелиев.

По думите му, ако ние се провалим ще бъде видимо от целия регион. Проблемите в Югоизточна Европа са малко по-различни от другите региони.

„Не редно да крием проблемите си. Разбира се, че реформите в земеделието могат да се случат, но това не зависи от Брюксел. Това, което засеем, това ще пожънем. Нужен е обществен и политически консенсус", допълни президентът.
Той заяви, че Европа отдавна е постигнала своето обединение. „В България все още не можем и това е проблемът. Ние все още трябва да търсим разбирателството си, каза Росен Плевнелиев".

Относно енергийните монополи той посочи, че благодарение на служебното правителство над 200 договора с енергийните монополи са вече на показ. На отговор на въпроса дали ще сезира Конституционния съд за грешките в текстове от закони, президентът посочи, че ако има противоконституционни текстове, ще реагира.

Президентската институция ще се запознае с идеята за безусловен базов доход на българските граждани, поясни държавният глава.

„В икономиката трябва да има последователност. Не може без последователност. Трябва ни национална програма за развитие и приоритети за следващите години. В Китай вече имат над 50 посоки. Длъжни сме да ги имаме и да ги развиваме независимо кой е на власт, иначе се въртим в кръг", каза Плевнелиев.

Защо трябва да спираме и да замразяваме пенсионната реформа. Нациите правят реформи мислейки много дълго напред. Реформите се случват отново когато има участие на гражданите. Гражданите в България имат право да знаят и те са тези, които задават посоката. Надявам се всички политици да се съобразят", допълни президентът Росен Плевнелиев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички