Плевнелиев: Консенсусът за Национална сигурност не се спазва

Плевнелиев: Консенсусът за Национална сигурност не се спазва | StandartNews.com

София. "Сигурността е сред тези обществено значими въпроси, по които трябва да има широк обществен консенсус",каза президентът Росен Плевнелиев, който откри конференцията „Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решения".

"Може ли да бъде изградена ясна и единна визия по проблемите на сигурността и отбраната, които да е приета от всички партии и да не зависи от конюнктурата. Възможен ли е пакт между политическите сили и общността по въпросите за сигурността. Не само е възможен, но е задължителен по въпросите за сигурността. През 2012-а беше постигнат пълен консенсус по темата за национална сигурност. Този постигнат консенсус днес не се спазва, надявам се това да е временно и да се върнем отново към него", заяви президентът.

"Свидетели сме на може би най-драматичните промени в средата на сигурност в човечеството. До колко е валидна днес оценката, дадена в стратегията за Национална сигурност, приета през 2011 г.? До каква степен събитията от Арабската пролет измениха най-важните изводи в този документ. Нуждае ли се вече стратегията от актуализация. До колко възникващите конфликти и заплахи и да бъдат своевременно правилно прогнозирани. Верен ли е изводът, направен в стратегията, че рисковете и заплахите се посрещат в територията на страната, след като бяхме атакувани на българска земя от терористи? Доколко стратегията е готова да генерира верни оценки на стратегическа страна на сигурност. До колко вземаните решения способстват за минимизиране на рисковете и за ефективно решение на кризите. Например, кризата с бежанците, можем ли ефективно да изпълняваме приетите планове за справяне с кризи? След като имаме приет план за бежанци отдавна, защо бежанците спят на пода пред очите на цяла България? Асиметричните заплахи са най-големите заплахи за общество като нашето. Международният тероризъм и разпространение на оръжия без контрол са най-големите асиметричните заплахи. След атентата в Сарафово, извадихме ли поуки? Готови ли сме днес, ако решат да повторят атентата? Активната роля на демократичния свят наложи на диктатора Асад да признае, че са били използвани химически оръжия. Гражданските войни отпушиха масивен поток от емигранти към съседните страни. Повече от 2 млн. души търсят сигурност в други страни, включително и у нас. Конфликтът в Сирия все още може да стане регионален конфликт", каза още Плевнелиев.

"Каква роля може да играят инистуциии като БАН, може ли тя да се превърне в сплотяващо тяло за консенсус. В историята си БАН винаги е играла такава роля. Научната продукция на БАН е един от стратегическите инструменти, с които разполага държавата. Приветствам усилията на БАН за създаване на центрове за дебати по актуални теми. Уверен съм, че БАН има възможност и потенциал, чрез научните си звена да постигне ръст в технологиите. Дейностите извършвани от учените в БАН осигуряват нормалното извършване в енергетиката, селското к стопанство и други обществено значими сектори", каза Плевнелиев.

Трансграничната престъпност също е сериозна заплаха. Системата ни за сигурност не е успяла да пребори трафика на наркотици, нелегалното изваждане от държавата, прането на пари. Трябва да се стремим към енергийната независимост чрез диверсифициране на източници. В стратегията за национална сигурност е посочено, че корупцията остава един от основните проблеми в българското общество. Убеден съм, че най-краткият и ефективен път за борба с корупцията, е създаване на електронно управление и услуги за гражданите, правила за управление на държавните пари и прозрачност. Общата престъпност е най-видима и осезателна. Нараства се несигурност на хората, живеещи в по-малки райони, тук МВР трябва да свърши работата си. Населението продължава да се мести в градовете, но реално положителен прираст виждаме само в София и Варна. Много българи се насочат към по-благоприятен пазар на труда в чужбина", заяви Плевнелиев.

Имаме с какво да се гордеем, имаме различни постижения в различни клъстери. Инситуциите са в основата на обществения живот, те регулират достъпа до различни социално значими дейности, като здраве, мир, образование. Нациите са силни, когато имат силни институции. Богатите нации са само два вида, когато имат големи ресурси ли са създали силни институции. Повече от всякога се нуждаем от силни национални институции. Всички партии и ръководни органи трябва да уважават институциите независимо кой е на власт. Добрата координация на институциите е с фирмите, браншови организации е стратегически важна. Светът е в дълбока трансформация, той минава от една в друга фаза. Трябва да си даваме сметка, че капитализмът и демокрацията са най-доброто, с което разполага светът. България е постигнала много, потенциалът за развитие е много голям, но понякога сами си пречим. Има липса на диалог между големите политически партии, но въпреки това страната е стабилна и икономиката е стабилна. Вече имаме активно гражданско общество, силен неправителствен сектор", каза още Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай