Неделя,

Писалки (и слушалки) на повикване

От: Стандарт -
481
Писалки (и слушалки) на повикване
A
A
A
  • За кабинета „Петков“ най-добре говорят придворните автори на сигналите, по които разследва
  • Софри с олигарси и дебели като корабни въжета руски обвързаности свързват БОЕЦ и Атанас Чобанов

Едно време кралете са си имали дворцови шутове, сега управляващите си имат щатни автори на сигнали. За да сме честни, това последното си е изцяло български феномен. При това пресен. Нововъведение е на кабинета на Кирил Петков. И е единствената устойчива величина в трите месеца, в които иначе правителството на „харвардците“ клати страната като

шофьор, седнал зад волана на колата си на пет водки и три ракии.

От ден първи на досегашното кратко, но вече дълбоко изстрадано от гражданите на държавата управление на кабинета „Петков“, зад всяко действие на премиера и министрите му и по-специално на МВР шефа Бойко Рашков,  неминуемо изскача я сигнал, я интервю на някой от въпросните придворни писалки на повикване. Ако не са момчетата от БОЕЦ, водени от Георги Георгиев, ще бъдат бившите „биволци“ и настоящи „птички“ (бел.р. – на английски абревиатурата на организацията и едноименен сайт BIRD означава птица)– Атанас Чобанов и Димитър Стоянов. Последните впрочем са иззели не само ролята на щатни писачи на сигнали, но и на неформални говорители на кабинета, разясняващи по ТВ студиа и онлайн сайтове действията на „Просто Киро“ (както стана известен премиерът) и компания. Най-пресният пример е от уикенда, когато представящият се за разследващ журналист Стоянов даде интервю, в което напоително разясни кои щели  да са следващите арестувани в държавата, за един от периферните сайтове на машината за манипулации на „сляпото петно на българския медиен пейзаж“ – енергийния олигарх Иво Прокопиев. Същият Прокопиев, в полза на чиито мераци да прилапа поредните еврофондове кабинетът „Петков“ пренаписа българския вариант на Плана за възстановяване и развитие. И пак заради когото документът беше върнат за пореден път от Брюксел, а страната ни продължава да стои и без план, и без предвидените по него 12 млрд. в помощ на икономиката ни.  

Като сме на темата за задкулисните босове на държавата и техните проксита в политиката, можем само да се досещаме на какво се дължи самочувствието на Стоянов да се изявява като оракул за минали и евентуални бъдещи действия на настоящите управляващи. Но пък с огромна доза вероятност. Предвид факта, че най-малкото общо кратно между настоящия премиер, „бойците“ и „птиците“ Чобанов и Стоянов са именно олигархичните обвързаности. Както и навиците им да стоят –

и буквално, и преносно, на олигархични трапези.

Така например, преди да се превърне в редовен посетител на кабинетите на Петков и Рашков и в още по-редовен автор на сигналите, разследвани от МВР, председателят на НПО-то бухалка БОЕЦ Георги Георгиев имаше навика да се хвали с общите си снимки на маса в белградски хотел с банкера-беглец, източил милиардите от КТБ – Цветан Василев. Същият Цветан Василев, за когото лъсна и че се е опитал да прехвърли „златните активи“ на КТБ на прокремълския руски олигарх от забранителния списък на ЕС и САЩ Константин Малофеев.

Снимки на една софра с Василев, но от белградска кръчма, има и другарчето по „биволска“ линия на Атанас Чобанов – Асен Иванов.

А самият Чобанов също може да се похвали с дебели руски връзки. При това по семейна линия. Съпругата му рускинята Мария Онучко работи за медийния проект „Русия отвъд“, който след инвазията на Путин в Украйна бе забранен на територията на ЕС като част пропагандната машина на Кремъл. Тъст му пък е бивш дългогодишен кореспондент на друго ключово звено на същата пропагандна машина – РИА Новости. Тук е моментът да подчертаем, че Чобанов явно е надградил семейната традиция, защото освен че е научил кагебейски номера, ги и прилага.

Доказвайки, че е не само писалка, но и слушалка на повикване.

При това в проатлантическа България, която е страна член на ЕС от 15 години.

Ако не вярвате, питайте посолството на САЩ у нас, чийто представител т.нар. разследващ журналист записа незаконно. Без да го предупреди и без да вземе съгласието му. При последвалия публичен скандал, в рамките на който дипломатическата мисия осъди подобни прояви, така и не стана ясно дали това е бил единственият чуждестранен дипломат, записан от Чобанов. Но пък лъсна друг факт - че човек, който в момента е част от придворните „източници“ на сигнали за кабинета „Петков“, е не само милиционер по душа, но и кагебеец по действия. Както впрочем и останалите от тази свита от писачи на повикване.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички