Писалки (и слушалки) на повикване

Софри с олигарси и дебели като корабни въжета руски обвързаности свързват БОЕЦ и Атанас Чобанов

Писалки (и слушалки) на повикване | StandartNews.com
  • За кабинета „Петков“ най-добре говорят придворните автори на сигналите, по които разследва
  • Софри с олигарси и дебели като корабни въжета руски обвързаности свързват БОЕЦ и Атанас Чобанов

Едно време кралете са си имали дворцови шутове, сега управляващите си имат щатни автори на сигнали. За да сме честни, това последното си е изцяло български феномен. При това пресен. Нововъведение е на кабинета на Кирил Петков. И е единствената устойчива величина в трите месеца, в които иначе правителството на „харвардците“ клати страната като

шофьор, седнал зад волана на колата си на пет водки и три ракии.

От ден първи на досегашното кратко, но вече дълбоко изстрадано от гражданите на държавата управление на кабинета „Петков“, зад всяко действие на премиера и министрите му и по-специално на МВР шефа Бойко Рашков,  неминуемо изскача я сигнал, я интервю на някой от въпросните придворни писалки на повикване. Ако не са момчетата от БОЕЦ, водени от Георги Георгиев, ще бъдат бившите „биволци“ и настоящи „птички“ (бел.р. – на английски абревиатурата на организацията и едноименен сайт BIRD означава птица)– Атанас Чобанов и Димитър Стоянов. Последните впрочем са иззели не само ролята на щатни писачи на сигнали, но и на неформални говорители на кабинета, разясняващи по ТВ студиа и онлайн сайтове действията на „Просто Киро“ (както стана известен премиерът) и компания. Най-пресният пример е от уикенда, когато представящият се за разследващ журналист Стоянов даде интервю, в което напоително разясни кои щели  да са следващите арестувани в държавата, за един от периферните сайтове на машината за манипулации на „сляпото петно на българския медиен пейзаж“ – енергийния олигарх Иво Прокопиев. Същият Прокопиев, в полза на чиито мераци да прилапа поредните еврофондове кабинетът „Петков“ пренаписа българския вариант на Плана за възстановяване и развитие. И пак заради когото документът беше върнат за пореден път от Брюксел, а страната ни продължава да стои и без план, и без предвидените по него 12 млрд. в помощ на икономиката ни.  

Като сме на темата за задкулисните босове на държавата и техните проксита в политиката, можем само да се досещаме на какво се дължи самочувствието на Стоянов да се изявява като оракул за минали и евентуални бъдещи действия на настоящите управляващи. Но пък с огромна доза вероятност. Предвид факта, че най-малкото общо кратно между настоящия премиер, „бойците“ и „птиците“ Чобанов и Стоянов са именно олигархичните обвързаности. Както и навиците им да стоят –

и буквално, и преносно, на олигархични трапези.

Така например, преди да се превърне в редовен посетител на кабинетите на Петков и Рашков и в още по-редовен автор на сигналите, разследвани от МВР, председателят на НПО-то бухалка БОЕЦ Георги Георгиев имаше навика да се хвали с общите си снимки на маса в белградски хотел с банкера-беглец, източил милиардите от КТБ – Цветан Василев. Същият Цветан Василев, за когото лъсна и че се е опитал да прехвърли „златните активи“ на КТБ на прокремълския руски олигарх от забранителния списък на ЕС и САЩ Константин Малофеев.

Снимки на една софра с Василев, но от белградска кръчма, има и другарчето по „биволска“ линия на Атанас Чобанов – Асен Иванов.

А самият Чобанов също може да се похвали с дебели руски връзки. При това по семейна линия. Съпругата му рускинята Мария Онучко работи за медийния проект „Русия отвъд“, който след инвазията на Путин в Украйна бе забранен на територията на ЕС като част пропагандната машина на Кремъл. Тъст му пък е бивш дългогодишен кореспондент на друго ключово звено на същата пропагандна машина – РИА Новости. Тук е моментът да подчертаем, че Чобанов явно е надградил семейната традиция, защото освен че е научил кагебейски номера, ги и прилага.

Доказвайки, че е не само писалка, но и слушалка на повикване.

При това в проатлантическа България, която е страна член на ЕС от 15 години.

Ако не вярвате, питайте посолството на САЩ у нас, чийто представител т.нар. разследващ журналист записа незаконно. Без да го предупреди и без да вземе съгласието му. При последвалия публичен скандал, в рамките на който дипломатическата мисия осъди подобни прояви, така и не стана ясно дали това е бил единственият чуждестранен дипломат, записан от Чобанов. Но пък лъсна друг факт - че човек, който в момента е част от придворните „източници“ на сигнали за кабинета „Петков“, е не само милиционер по душа, но и кагебеец по действия. Както впрочем и останалите от тази свита от писачи на повикване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай