Петър Стоянов с рязък коментар за Македония: Да сменим тона си

Патриотичният, унизителен тон трябва да спре веднага, смята експрезиднтът

Петър Стоянов с рязък коментар за Македония: Да сменим тона си | StandartNews.com

Трябва да променим тона си по отношение на гражданите и политическото ръководство на Северна Македония.

Това заяви Петър Стоянов, президент на България (1997-2002 г.) в предаването „Лице в лице“ по бТВ. "Няма как наши журналисти да употребяват изрази, като „ще ги оставим да подсмърчат край вратите на ЕС“ или „трябва да дойдат да ни целунат ръка“. Този патриотичен, почти унизителен тон, трябва да бъде на секундата спрян", посочи Сточнов.

„Трябва да сме наясно, че повече от 75 г. гражданите на С. Македония бяха облъчвани по всякакъв начин и три поколения се възпитаха да възприемат една съвършено различна история. Това, което толкова години не успяхме да внушим, е, че няма защо гражданите на С. Македония да се срамуват, че имаме обща история“, добави той.

За Стоянов това, което е направило впечатление след КСНС, е единната позиция на всички партии от парламента.

„Това е фактът, който ще се запомни. Но не бива да си мислим, че с тази позиция сме свършили работата си. Тя тепърва предстои“, добави Стоянов.

Стоянов допълни, че „ако искаме да имаме ясен диалог със С. Македония, да бъдем разбрани и от европейските ни партньори, което далеч не е най-важното, и ако искаме българското общество да има ясна позиция по тези въпроси, не трябва да забравяме и собствените ни вини.“

„Предпоставена е тезата, че трябва да избираме между членство на С. Македония в ЕС и защитаване нашия национален интерес. Това не е така. Нашият национален интерес е да защитим правата на хората с българско самосъзнание там. Да, в наш национален интерес е да кажем категорично, че С. Македония е политическо понятие на новосформираната държава, но не е географска област, за да имат претенции към Пиринска Македония. Освен това, наш национален интерес е и С. Македония да стане член на ЕС“, заяви той.

По думите му да се предпоставя „за“ пускането на С. Македония ли сме в ЕС, или да защитим националния си интерес е просто невярно.

„Не е съвсем коректно да се твърди, че ЕС ни натиска. Истината е, че ЕС не ни разбира“, смята Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай