Понеделник,

Петър Стоянов с коментар за 3 март- защити и премиера, и НСО

От: Агенция Стандарт -
1631
Петър Стоянов с коментар за 3 март- защити и премиера, и НСО
A
A
A

В НСО работят достойни хора и НСО е част от  държавността на България и това трябва да се разбере от всички. Това каза в предаването „Лице в лице“ президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов.

„Последната година НСО сякаш стана дежурната изкупителна жертва за всичко.

Миналата година даже бяхме свидетели на едно нихилистично отношение - защо ни трябва НСО.

Навремето си спомням преди нападението върху кулите близнаци имаше министри от скандинавските държави, които ходеха с велосипеди на работа. След това обаче всичко рязко се промени, дори онези държави, които нямаха подобни специализирани служби, ги създадоха и е много глупаво ние изобщо да атакуваме и да критикуваме нещо, което наистина е част от държавността на България“, допълни Стоянов.

По думите му една вътрешна проверка никога не е излишна.

„Аз даже нямам представа какво точно се е случило, но по принцип смятам, че отношението към НСО трябва да е като към една държавна институция, която заслужава всичкото наше уважение“.

Във връзка с войната в Украйна Стоянов каза, че нищо не е така, просто както изглежда. 

„От гледна точка на морала, Украйна заслужава не само всички наши симпатии, но и едни далеч по-активни действия. Това няколко пъти каза президентът Зеленски, че всичко, което се случва в Украйна, е пред очите на Запада. Той даже каза европейски чиновници.

От друга страна обаче никак не е лесно за НАТО да вземе решение за директна военна подкрепа на Украйна, защото това наистина може би означава една нова световна война", отбеляза Петър Стоянов. 

Той допълни, че това, което го притеснява, е отражението на случващото се в Украйна, тук, в България: 

„И не само от гледна точка на икономиката, и не само от гледна точка на евентуалните бежанци. Слава Богу, ние показваме една много висока степен на състрадание към тези хора и това заслужава нашите адмирации, но в чисто ментален народо-психологически план, аз мисля, че това разтърсва из основи българското общество". 

Във връзка със замерването със снежни топки на министър-председателя на 3 март, Петър Стоянов заяви, че се е почувствал обиден и унизен от това, което се е случило.

"Представете си на нашия национален празник, малко преди или малко след панахидата за загиналите и прозвучаването на българския химн, група хора замерят със снежни топки и с ругателни думи българския министър-председател и българския председател на Народното събрание. Застанали под чужди знамена и под огромен плакат, на който на руски пише - Благодарим на Русия. 

Навремето си спомням, споменах кулите близнаци, тогава един френски вестник излезе със заглавие - Всички сме американци. Днес всички сме американци като солидарност. На мен ми се щеше в този ден всички български политици да кажат – Днес всички сме на страната на министър-председателя и на шефа на Народното събрание. 

Няма никакво значение дали си техен политически поддръжник или техен политически опонент, затова, защото националният празник на България, освен всичко друго има и политическо терапевтично въздействие върху българските граждани. 

Когато застанат заедно представителите на всички български институции, народът си казва – Да, те може да се карат по цял ден за текущи политически дела, но ето на националния празник са заедно и това ни вдъхва увереността, че в тежки, във важни за страната ни моменти те наистина ще бъдат пак заедно.

Това не се случи и аз съм изключително разочарован от това“, допълни Стоянов. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички