Петков се оправдава за Скопие. Видя капан

Отвличат вниманието с темата, каза премиерът

Петков се оправдава за Скопие. Видя капан | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков влезе в обяснителен режим за Северна Македония след разкритията на външния министър в оставка Теодора Генчовска за опита му изцяло да обърне българската позиция за ветото върху преговорите на Скопие за членство в ЕС.

"Борбата срещу мафията продължава. Не се хващайте в капаните, с които те се опитват да отвлекат общественото внимание", каза Петков след заседанието на МС.

Чуха се всякакви инсинуации в парламента във връзка с решението за РСМ. МС днес взе ясно решение, което е недвусмислено. Оттук нататък нито един политически лидер не трябва да се упражнява в каквато и да било риторика, каза Петков.

А то е - всяко предложение от страна на ротационното председателство на ЕС от държави членки или ЕК, свързано със започването на еврочленство с РСМ или Албания, което се отклонява от рамковата позиция на МС, да се изпраща незабавно към комисията по външна политика към НС, каза Петков.

"Темата за РСМ беше използвана за отвличане на общественото внимание. Защо днес точно беше избрано изслушването по тази тема – за да се напълнят новините именно с тази тема и да се избегнат дискусиите по една много по-важна тема на деня, която ще бъде докладвана от финансовия министър", посочи мининистър-председателят.

Темата Северна Македония отвлича вниманието от по-важната тема за деня и това е междуведомствената комисия между МФ и МРРБ, която открива 2,5 млрд. лева, искани за незаконни строежи в прегледа на парите за пътища.

Тези пари трябваше да бъдат платени през увеличението на бюджета, което бе искано от МРРБ. Там се включва 6 метра тръба за 1 млн. лв, три стълба за 2 млн. лева. Тези примери се събират до 2,5 млрд. лева за незаконни строежи.

Оказва се, че ние сме били прави през цялото време. Голямата част от строежите, по които се иска плащане, са незаконни. Затова днес се говори по темата Северна Македония, за да не е на висок дневен ред комисията и нейните разкрития, заяви Петков.

За нас задача номер 1 е приемането на актуализацията на бюджета. Блокирането му е безотговорно към хората и държавата, заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Не може да се гласуват социалните мерки, а да не се гласува държавния бюджет, защото няма откъде да дойдат приходи. Обръщам се към всички - да надделее разума и да гласуваме бюджета, след това има време за спорове. Грижата за хората стои над партийния интерес, каза Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай