Вторник,

Петков с формула. Бизнесът поръчва иновации на университетите

От: СТАНДАРТ -
1313
Петков с формула. Бизнесът поръчва иновации на университетите
A
A
A

Два подхода за връзката наука-бизнес очерта премиерът Кирил Петков, откривайки откри форума "Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор". Той се провежда днес в Дома на Европа в столицата.

Магията е как да направим връзката между иновациите и бизнеса; има два подхода, каза премиерът. Единият е бизнесите да следят какви са изобретенията, които се случват в университетите, и когато си харесат нещо, да започнат да го развиват. Това е традиционният подход, който малко прилича на лотария, каза Петков.

Другият подход, който е по-приложим, е бизнесът да отива с реални проблеми при университетите, и тогава самите учени да правят своите изобретения, решавайки тези реални проблеми, посочи премиерът. Тогава, според него, тази връзка е много по-адекватна да даде крайните резултати. Ето защо трябва още от самото начало бизнесът да бъде част от академичната общност, както и академичната общност да продължава да работи с бизнеса в една непрекъсната взаимовръзка, като се стреми да решава реални проблеми, посочи министър-председателят. По този начин всички таланти и ресурси ще се фокусират където е най-възможно тези иновации да се случат.

Няма икономика, която да се радва на растеж, да вдига стандарта на живот, ако няма връзка между университетите и бизнеса, заяви Кирил Петков.

По думите на премиера иновациите са изобретения, които могат да се приложат в живота чрез бизнеса. И тук е ролята на предприемачите. Ако няма изобретения и добро образование, няма как да има иновации. Но ако няма връзка между бизнеса и университетите, пак няма възможност да има иновации, посочи министър-председателят. Тогава, според него, изобретенията остават "едни хубави научни трудове", които могат да стоят с години по рафтовете.

Другото нещо е, че нивото на иновациите също зависи от това колко е развит бизнесът и колко той колаборира един с друг, каза Петков. Едновременно с това, стимулът на бизнеса е ясен - ако има добри иновации, има по-голяма печалба. Но учените трябва да знаят, че ако направят наистина добро изобретение на световно ниво, те могат да го реализират в България. И по този начин запазваме човешкия капитал тук. Вярвам, че България е способна да бъде лидер в тази посока, отбеляза министър-председателят. Той изрази надежда в скоро време правителството да бъде точно тази платформа, която да среща двата интереса, за да прогресира България.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички