Петков и Василев със специална мисия в Давос

България е една голяма специална икономическа зона, казца министърът на финансите Асен Василев

Петков и Василев със специална мисия в Давос | StandartNews.com

Източник: ПП, архив

Двамата съпредседатели на „Продължаваме промяната“ -депутатът Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев - участваха в дискусия на тема: „Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа“ на конференцията Greek House Davos по време на Световния икономически форум в швейцарския град. Това съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“.

По думите на Кирил Петков, колкото повече България, Румъния и Гърция се обединят за единна развита инфраструктура, толкова по-бързо ще расте благосъстоянието на хората във всяка една от тези държави.

„Ако имаш различни енергийни източници, ставаш политически и икономически независим. Например, България премахна зависимостта си от руския газ от 95% на 0%. Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат“, каза Петков.

Той акцентира и върху забавения строеж на газовата връзка между България и Гърция, и на мостове на границата ни с Румъния заради икономически и политически зависимости. Петков е категоричен, че: „Развитието на инфраструктурата може да позволи на Балканите да постигнат най-високия ръст на брутен вътрешен продукт на зона в Европа.“

Според министъра на финансите Асен Василев, цитиран в съобщението, България е една голяма специална икономическа зона.

„Със своя плосък данък от 10% България е едно голямо изключение в Европа. Страната ни няма проблем с растежа на икономиката и събираемостта на данъците, но това е възпрепятствано от инфраструктурата“, подчерта Василев по време на дискусията.

Той отбеляза, че България в момента не успява да оползотвори максимално икономическия си потенциал заради липсата на инфраструктура. „Анализите показват, че ако се премахнат проблемите с инфраструктурата, както и се постигне пълният Шенген, ще си увеличим брутния вътрешен продукт с 3% до 5%“, добави Василев.

Министърът на финансите представи подробни данни за натоварения трафик на Балканите, въпреки липсата на добре развита инфраструктура и подчерта необходимостта от инвестиции в тази посока. „Българо-турската граница е втората с най-голям поток след тази между САЩ и Мексико. Всеки ден през нея преминават по четири хиляди камиона на ден. Трафикът е расте с 20% до 40% през последните години“, каза още министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай