Пекин може да финансира проект в България

Плевнелиев разкритикува проекта на нов Наказателен кодекс

Пекин може да финансира проект в България | StandartNews.com

Пекин. Пекин може да финансира инфраструктурен проект в България, с пари по китайската Програма за Централна и Източна Европа. Това стана ясно от визитата на президента Росен Плевнелиев в Пекин, предаде БНР. Държавният глава обясни, че очаква увеличаване на инвестициите на азиатската държава у нас през 2014 г.

10 милиарда долара е готов да инвестира Китай в инфраструктурни проекти, които да бъдат в подкрепа на държавите от Централна и Източна Европа. За да получи финансиране, страната ни трябва да подготви качествени проекти. "Това, че ни приемат на най-високо ниво, с широки обятия и с конкретни и ясни механизми на сътрудничество означава само едно: ръката е протегната, но ние сами трябва да си вземем това, което ни се полага. Българските министерства трябва да подготвят качествени проекти", обясни президентът. Той бе категоричен, че през 2014 г. в страната ни ще има конкретни договори.

"Убеден съм, че инфраструктурен проект в България, под формата на публично-частно партньорство, ще бъде стартиран в рамките на механизма за подкрепа на Китай. Дали това ще бъде тунел, дали това ще бъде някой от мостовете по Дунава, дали ще бъде хидроенергиен комплекс, или ще бъде магистрала, зависи от това каква работа ще свършим следващите месеци", продължи Плевнелиев.

Българските стоки имат място на китайския пазар, обяснява държавният глава. Китай и България могат да си сътрудничат и в енергетиката и земеделието, както и в други сфери.

"Преди 5 години търговският обмен между България и Китай е 400 милиона долара, днес е вече 4 пъти повече. Това е заявка за растеж", каза още Плевнелиев.

Плевнелиев разкритикува проекта на нов Наказателен кодекс. "Промените в Наказателния кодекс тепърва много внимателно ще бъдат изследвани от експертите и от правния съвет в президентската институция. Рано е да коментирам окончателно съдбата на този проект, както и позицията на президента по този въпрос, просто, защото вие видяхте как в последния момент текстове се променят. Първо, ще се направят дебатите в парламента, а след това и аз като президент ще се отнеса много сериозно към своята функция на гарант за спазване на гражданските права. Този Наказателен кодекс не е продукт само на едно правителство или на няколко месеца. Вие виждате, че бързането с Наказателния кодекс е изцяло, за да се спазят, как да кажа, срокове в 12 без 5, зададени от нашите колеги в Брюксел от гледна точна на механизмите за координация и контрол", каза той по повод промените.

Днес България и Китай ще обявят съвместно комюнике за партньорство и сътрудничество. Спогодба за сътрудничество в областта на морския транспорт, както и документ за взаимно създаване на културни центрове, също ще бъде подписана в понеделник.

По-рано Росен Плевнелиев посети първият високотехнологичен парк в Китай - Джунгуанцун. В него работят компании от различни сфери като електроника, информатика, биомедицина, енергетика. Там има и над 40 колежа и университета, включително Пекинския Университет, както и над 200 научни институции като китайската академия за социални науки, 67 лаборатории, 27 инженерно-изследователски центъра и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай