Пеканов:Как да развиваме регионите като проектите бяха за София

Подобрихме половината проекти в Плана за възстановяване и устойчивост, каза вицепремиерът

Пеканов:Как да развиваме регионите като проектите бяха за София | StandartNews.com

В края на изминалата седмица ги изпратихме за техническо обсъждане със службите на Европейската комисия. Когато получим техните коментари обратно, ще можем да направим и обсъждане с обществото, в средата на юли. Така се надяваме в края на месеца да имаме версия на един по-добър План. Това заяви служебният вицепремиер Атанас Реканов, цитиран от БНТ и дир. бг.

Освен в сферата на образованието и здравеопазването, които вече споменах, включваме нови неща и в сферата на енергетиката. Екипът ни положи усилия да отговорим на призивите на службите на ЕК в сферата на енергетиката. Получихме определени сигнали, че не сме заложили достатъчно алтернативи, с които да заместим "Мариците", когато един ден тези централи станат напълно нерентабилни и неефективни, добави той.

 Един от най-големите нови проекти в Плана предвижда подпомагане на изграждането на ВЕИ централи, с включване на батерии за съхранение на енергията, из цялата страна с обща мощност от минимум 1.7 GW. Отделно се предвижда сериозно разширяване на подкрепата за жилищни ВЕИ инсталации, както и проучване на геотермалния потенциал на страната и изграждане на пилотна геотермална централау каза Пеканов.

Моите лични приоритети, заявени още при встъпването ми в длъжност, бяха свързани със сферите на образованието и здравеопазването. В нашия вариант на Плана ще увеличим парите и по двете пера. Със сигурност в стария План имаше и много смислени проекти - за някои от тях например увеличаваме финансирането. Така в образованието разширяваме проекта за STEM кабинети в национален STEM център, като целта е да бъдат подпомогнати училищата в прилагането на нов модел в изучаването на естествени науки и технологии. В сферата на енергетиката, разширяваме проекта за слънчеви и фотоволтаични системи на покривите на сгради. Запазваме някои проекти в същия вид, други намаляваме, ако към тях е имало критики, заяви още Пеканов.

Допълнително, в сферата на здравеопазването включваме проект за медицински хеликоптери, каквито в България липсват, както и проект за създаването на регионални центрове за лечение на инсулти, като и двата проекта са свързани с реакция в т.нар. "златен час" - времето, в което интервенцията е от съществено значение и може да спаси човешки живот. Като цяло променяме в някакъв аспект около половината от проектите в стария вариант на плана, включваме и няколко нови, добави вицепремиерът. по еврофондовете

Освен в сферата на образованието и здравеопазването, които вече споменах, включваме нови неща и в сферата на енергетиката. Екипът ни положи усилия да отговорим на призивите на службите на ЕК в сферата на енергетиката. Получихме определени сигнали, че не сме заложили достатъчно алтернативи, с които да заместим "Мариците", когато един ден тези централи станат напълно нерентабилни и неефективни, каза още Пеканов.

.В стария План имаше отделни проекти, отделени единствено за София, за около половин милиарда лева. Всички други отделни проекти за специфични градове, взети заедно, нямат такова финансиране. Вече многократно имах възможност да обясня, че логиката на моята критика е чисто икономическа. Пет от шестте региона на страната ни са най-бедните в цяла Европа. София не е сред тях, а продължава да получава голяма част от средствата. Струва ми се за редно столицата да опитва да финансира все повече от инфраструктурните си проекти сама, чрез по-устойчиви модели на финансиране и собствените си приходи, твърди Пеканов.

Никога не сме поставяли под въпрос важността на софийското метро като водещ проект. Не сме застрашавали конкретния проект за метрото, въпреки че смятаме, че София трябва да финансира по-голяма част от инфраструктурните си проекти самa. Намаляване на средствата за столицата обаче е необходимо и ще се случи, като по всяка вероятност ще бъдат намалени парите за София в програмата за изграждане на водоснабдителни и канализационни системи, каза той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай