Партия МИР с позиция за 100-те дни управление на правителството

100-те дни управление на правителството на Кирил Петков са 100 изгубени за България дни

Партия МИР с позиция за 100-те дни управление на правителството | StandartNews.com

Симеон Славчев е роден на 14 юни 1978 г. Завършва в Технически университет - София и е инженер-магистър по "Индустриален мениджмънт". Завършил е "Академия за социална политика" на Института за социална интеграция и има придобита допълнителна професионална квалификация по "Управленски умения". Специализирал е "Политически мениджмънт" в Българското училище за политика към Нов български университет. Има над 15 години управленски опит, като мениджър и ръководител на проекти. През 2015 г. е избран за общински съветник в София и в мандат 2015-2019 г. е един от най-активните общински съветници в столицата. Учредител и председател на политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

Г-н Славчев, позицията на партия МИР по повод 100-те дни управление на правителството на Кирил Петков е силно критична. Къде се провали кабинетът според Вас?

Партия МИР поставя оценка минус 2 на правителството на Кирил Петков, защото управляващото мнозинство не само не оправда надеждите на българските граждани, но и задълбочи натрупаните с годините от ГЕРБ проблеми. 100-те дни управление на правителството на Кирил Петков са 100 изгубени за България дни. Те са абсолютна катастрофа, неумело маскирана като промяна. Четворната коалиция е символ на излъганите български надежди за положителна промяна. За огромно съжаление, правителството на Кирил Петков е доказателство, че промяната не носи задължително положителен знак. Може да бъде и в негативна посока. И ако ГЕРБ управляваха на принципа „проба-грешка“, правителството на Петков управлява на принципа „грешка след грешка“. Провалът на управлението е във всички сфери и българските граждани вече го усещат по джоба си. Цените на стоките от първа необходимост растат ежедневно неконтролируемо нагоре, а голяма част от българите едва съумяват да платят сметките си за ток и отопление.

Наскоро премиерът каза, че „младото правителство“ е попаднало в „перфектната буря“. Смятате ли, че текущите кризи биха могли да бъдат управлявани по-умело?

Правителството не управлява кризите. То просто ги констатира. Нямаме решени проблеми. На България ѝ трябва ефективно правителство, което да управлява с ума, почтеността, морала, компетентността и таланта, присъщи на българската нация. Само така България ще може да премине успешно през енергийната, финансовата, социална, бежанската, моралната и всяка друга криза. Партия МИР предлага Народното събрание незабавно да приемe Закон за управление при кризи. Това ще даде възможност за ефективно управление на кризите и, по-важното – голяма част от кризите ще могат да се предотвратяват. От друга страна, Законът за управление при кризи ще подобри връзката между централна и местна власт, както и координацията между отговорните институции. В момента такава липсва. Основен акцент в проекта на Закон за управление при кризи е изграждането на Национална система за управление при кризи.

Тоест, не сте склонен да се съгласите, че голяма част от проблемите, пред които се изправя кабинетът, се дължат на наследството от 12-годишното управление на ГЕРБ?

Това правителство управлява повече от три месеца, а министър-председателят Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев са във властта вече повече от девет месеца, тъй като бяха преди това служебни министри. За съжаление, правителството на четворната коалиция не само не решава, но и задълбочава натрупаните с годините проблеми и тежкото наследство, оставено от ГЕРБ. Оправдание за несправянето с проблемите на българските граждани не може да има. Да не говорим, че правителството няма ясни цели и приоритети. Работата им мога да опиша с две думи – пълен хаос.

Каква е оценката Ви за външната политика на кабинета?

Оценката е отново слаб 2, защото това правителство не защитава националния интерес на България. Напротив, виждаме опити на Кирил Петков да въвлече страната във военния конфликт в Украйна. Партия МИР инициира национална петиция за МИР. В нея ясно казваме, че България не бива да съучаства в разрастването на този пагубен конфликт с доставки на оръжие в Украйна. Няма убедителен аргумент, че ще постигнем мир чрез оръжие. Напротив: това е път към нови жертви и ново ожесточение. България трябва да запази абсолютен неутралитет, защото и украинският, и руският народ са братски, славянски и православни народи. България може да защитава националния си интерес само ако има балансирана външна политика.

Смятате ли, че България има нужда от поредни предсрочни избори в момента? Какво по-различно биха ни донесли те? Не се ли умориха хората?

Всеки ден на власт на правителството на Кирил Петков е пагубно за България и българския народ. На България ѝ трябва правителство, което да има ясна посока на работа и приоритети, подчинени на просперитета на хората. Това е и мисията на партия МИР – да обедини моралните, инициативните, родолюбивите българи и заедно с тях да създаде истинската алтернатива не само на това управление, но и на всички досегашни управления през вече 32-годишния български преход. Българите се умориха от лъжите на политиците, но не са уморени и не спират да се борят за по-доброто бъдеще на своите деца в родината. От тази гледна точка предсрочните избори са не само неизбежни, те са задължителни.

Българските граждани все повече ще усещат кризата по джоба си. Стечение на обстоятелствата ли е това или сбъркана икономическа политика?

Първа точка в дневния ред и приоритет номер едно на всяко правителство трябва да бъде създаването на работеща и ефективна икономика. Не виждаме правителството на Кирил Петков да прави каквито и да е стъпки в тази посока. А икономиката е всичко, защото, ако нямаш работеща икономика, не можеш да правиш нито социална, нито здравна, нито каквото и да било друга политика. Именно затова експертите на партия МИР изготвиха Национална стратегия за възстановяването и развитието на България, в която точка първа и основа цел е превръщането на българската икономика в работеща и ефективна чрез промени в Конституцията и налагането на социално-пазарното стопанства като икономическа основа на българското общество.

Предлагате промени в Конституцията и залагане на социално-пазарното стопанство като основа на българската икономика. Какво означава това?

България страда от повсеместна корупция, а българското общество се раздира от разпределителни конфликти. Милиони българи страдат от немотия. В същото време нашата пазарна икономика не работи на пълен капацитет. От партия МИР считаме, че само балансираното и едновременно действие на структуроопределящите принципи за свобода и справедливост в едно общество могат да решат този въпрос. Това може да се постигнем чрез промени в Конституцията и законите, чрез нова управленска структура, чрез издигане ролята на етиката в отношенията, както и чрез въвеждането на социално-пазарното стопанство. Неговата същност се състои от съединяване на принципа на свобода на пазарите с принципа за социално изравняване и принципа на нравствена отговорност на всеки и на обществото като цяло. Предлагаме социално-пазарно стопанство за икономическа основа на българското общество, защото е доказана практика, която е единствената адекватна на изискванията на съвременното общество и стопанство. Предлагаме да се приеме Закон за социалното изравняване. Най-общо казано – концепцията на социално-пазарното стопанство е всеки работлив българин да бъде благосъстоятелен, т.е. достойно съществуване на всеки. Всички тези наши предложения всъщност са в основата на един нов и морален вариант на социално-пазарно стопанство, който ще създаде истинска средна класа в България. Така няма да има социални напрежения, протести, войни, ще има свобода и справедливост и уникален баланс между тях.

Видимо не одобряване управлението на „партиите на промяната“ (както се определиха част от тях). Отдавна критикувате и предишната власт. С какви партньори, обаче, бихте работили Вие? Какви каузи и с кого са в състояние да Ви обединят?

Случващото се в България през последните 32 години доказа, че така нареченият политически елит няма качества, морал, чест, елементарно чувство за справедливост. Че му липсват желание и политическа воля да се решават проблемите на българските граждани и България да бъде нормална европейска и развиваща се държава. През тези 32 години надеждите на хората останаха излъгани и всички си задаваме въпроса – а сега накъде? Според нас от партия МИР най-важното нещо сега е българските граждани да бъдем единни. За нас единството на нацията е условието, без което няма как да спрем деградацията и да просперираме. Това условие е изпълнимо само тогава, когато всички ние възприемем единни етични норми в общуването помежду си и изискваме от държавата да спазва тези норми в отношенията с всички граждани. Българите искат и жадуват да има справедливост, да имат сигурна работа и доходи, искат да живеят и да отгледат децата и внуците си в родината. Каузата на партия МИР е да сбъдне тази българска мечта. Именно затова ежедневно обединяваме експертен, професионален и морален потенциал около партия МИР и съм убеден, че тази експертна и морална платформа много скоро ще обедини около себе си голяма част от българите. България няма повече време за губене и експерименти. България има нужда от лидерство, почтено и открито управление. Политиката и управлението не са учебен полигон. Във времена на кризи държавата има нужда от пилот и държавници, които да спрат безконтролното падане на държавата и да сложат край на застоя, вдъхвайки нов живот. Всъщност самата идеология на партия МИР коренно се различава от всички останали политически партии. Идеологията на МИР е идеологията на свободата и справедливостта, интелектуално обезпечаваща изграждането на такова общество, в което тези две висши ценности са реално гарантирани за всеки български гражданин. Време е за нов модел на развитие и активни граждански действия. Партньори на партия МИР са всички честни, мислещи, дейни и морални българи, с които ще се обединим и ще върнем нормалността в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай