Партиите с пълна свобода да харчат субсидиите си

Партиите с пълна свобода да харчат субсидиите си | StandartNews.com

София. Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров заяви в ефира на Нова телевизия, че има много стриктна регламентация на приходите на партията и бяло петно на разходите на партията. "Липсва добра и ефективна законова уредба, която и на нас, и на Сметната палата би ни позволила да упражняваме по-ефективен контрол", каза Димитров.

Председателят на Сметната палата говори по повод появилите се снимки от почивка на лидера на Атака Волен Сидеров. Според Димитров има програмирен дефект в закона, защото член 29 от Закона за политическите партии оставя огромна свобода те да извършват разходи, включително и за сметка на държавната субсидия.

„Няма никаква регламентация на разходите, защото партиите разходват средствата си за подготовка и участие в изборите, за осигуряване работата на партийни структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи на дейността на партията разходи", каза проф. Димитров.

Според него партията има неограничена свобода за харчене на партийните субсидии и отсъствието на регламентация позволяват тези пари да се харчат за лични разходи.

„Партията не е обвързана с изискване да обявява публично своите разходи, а тя сама решава кои са присъщите за нея разходи. Информацията, която се публикува в годишните отчети на партията, е обобщена. А в декларациите на политиците по Закона за публичното имущество няма отчетност за такива разходи. Отчитат се само имуществото и доходите през годината", заключи проф. Валери Димитров.

„Партия „Атака" предава отчет за това как изразходва своите партийни средства. Даваме тези отчети, а Сметната палата прави своите проверки. Ние сме най-проверяваната партия", обяви зам.-председателят на Атака Десислав Чуколов в ефира на Нова телевизия. Според него Сидеров живеел под наем и харчел от спестените си пари за почивки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай