Парламентът прие промените във Валутния закон

При влизане в ERM II курсътт на лева към еврото вече няма да е фиксиран, ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и ЕЦБ

Парламентът прие промените във Валутния закон | StandartNews.com

Депутатите приеха на второ четене промените във Валутния закон, с които се изменя Законът за Българската народна банка.
Текстовете гласят, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка, пише Епицентър.

Законодателната промяна е техническа, свързана със синхронизиране на българското с европейското законодателство и задължително условие за влизане на страната ни в ERM II, настоя финансовият министър Владислав Горанов.

Въпреки това парламентът задължи със специално решение финансовия министър и управителя на БНБ да защитават настоящия курс – 1.95583 лв. за 1 евро, пред финансовите министри на еврозоната и Европейската централна банка при преговорите за присъединяването на България към общата европейска валута. Ако се окаже, че курсът трябва да бъде променен, тогава страната ще се откаже от приемането на еврото.

С гласуваните днес промени страната ни просто изпълнява процедурата, по която всяка държава- членка на Европейския съюз трябва да мине, за да приеме единната европейска валута.

Окончателните промени във Валутния закон предвиждат още митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те ще получават по служебен път информация за длъжници на държавата. Те, от своя страна, няма да могат да напускат страната с повече от 30 хиляди лева в себе си.

Друга промяна във Валутния закон предвижда и допълнителна глоба за лицата, които не декларират изнасянето на благородни метали и скъпоценни камъни. Предвиденото наказание е 1/5 от стойността на металите.
При 127 гласували депутати в зала, 91 подкрепиха промените във Валутния закон, 36 бяха против, като нито един не се въздържа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай