Парламентът прие доклада за сделката за ЧЕЗ

Парламентът прие доклада за сделката за ЧЕЗ | StandartNews.com

Парламентът прие доклада на анкетната комисия за сделката с ЧЕЗ след два дни дебати. На финала обаче, по време на гласуването,

нито един депутат не се обяви "против". "За" гласуваха 148 народни представители, а 26 се въздържаха.

ГЕРБ обяви комисията за ялова, ДПС нарече доклада манипулативен, а от БСП критикуваха изначалната причина за казуса - зле направената приватизация.

Цялата пара отиде в свирката, възкликна шефът на енергийната комисия Делян Добрев. Депутатът от ГЕРБ констатира, че временната комисия за ЧЕЗ "излезе ялова".

Тя не допринесе с никаква нова информация от последните два месеца, допълни Добрев.

"Председателят на комисията беше много активен. Поздравявам го и от трибуната, защото наистина много се стара, но просто нямаше какво повече да се направи", поздрави той Жельо Бойчев от БСП. Както са казали хората: "Цялата пара отиде в свирката", обобщи Делян Добрев.

По време на дискусията най-пространен и подробен анализ направи енергийният спец в ДПС Рамадан Аталай, който обяви документа за манипулативен и подвеждащ. Аталай повтори своите съображения срещу нуждата въобще от подобна комисия и доклад, и против намесата в частно-правни сделки от страна на държавата.

"Бойко Борисов и управляващите постоянно говорят, че не искат да се вдигат цените на ел. енергията, но всяка инвестиция води до повишаване на цената й", наблегна Аталай. Да не бягаме да гасим мераци, призова депутатът от енергийната комисия, който смята, че така се руши авторитетът на НС. Моята критичност се базира на желанието народното представителство да бъде ефективно и да не влиза в постоянни сценарии, апелира Аталай.

Той цитира с перифраза Чърчил. Управляващите от ГЕРБ, Патриоти и БСП да намират правилните решения, след като са изчерпали неправилните, пожела им Рамадан Аталай.

На критиките му реагираха от БСП. Случаят ЧЕЗ и "Инерком" е пряко следствие на криво направената приватизация през 2002, отбеляза Таско Ерменков. Няма как, като си започнал накриво, да е право, допълни той. И заключи, че ако някой манипулира залата, това не са от левицата. Дали бяха постигнати целите на ел. снабдяването, какво е качеството, каква е цената и т.н., запита соцдепутатът. Аз разбирам стремежа да бъде оправдана приватизацията на ЕРП заради правителството на НДСВ и ДПС, каза той, но заключи, че тя е била осъществена в интерес на инвеститора и е забравен интересът на потребителя. Регулаторът трябва да има превантивна роля, а не да тича впоследствие при такива енергийни сделки, разкритикува Ерменков. Извинявайте, но ако едно икономическо действие се управлява с политически цели, е чист комунизъм, обърна се към Аталай и Валери Жаблянов.

Днес констатираме с доклада, че процесът е провален, еманацията е опитът да се продаде това дружество. Този тип философия доведе до разрушаването на материални активи в България за щети от милиарди долари, обобщи социалистът. Не държавата, опозицията, докладът и институциите са виновни, а политическата приватизация, проведена, за да унищожите комунизма, прозря Валери Жаблянов. Такава беше направена и в селското стопанство, и в "Кремиковци", и резултатите са антиикономически, допълни Жаблянов.

В реплика Аталай предупреди Жаблянов: "Ще ни върнете тогава, когато партийните секретари пак ще управляват дружествата". "При технически загуби 30% тогава, те сега са под 10%", напомни за състоянието на ЕРП преди и след приватизацията им депутатът от ДПС. И допълни, че що се отнася до "Кремиковци" и други предприятия, които са били приватизирани, по-добре от БСП да мълчат, защото ще им извадят стари доклади, в които и те ще се видят участието като политическа сила в разпределянето на "Кремиковци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай