Парите на мафията ще отиват при жертвите

Парите на мафията ще отиват при жертвите    | StandartNews.com

София. Държавата ще обезщетява жертвите на престъпление с парите от отнетото имане на извършителя. Това предвиждат поправки в закона за конфискацията, внесени от юристите от ГЕРБ Красимир Ципов, Емил Радев и Светослав Тончев. Те трябва да бъдат приети до коледната ваканция на депутатите, за да влязат възможно най-бързо в сила с останалата част от закона. Той е в сила от 19 ноември, но на 13 октомври Конституционният съд върна някои текстове.

По препоръка на КС проверката на бандитското имане ще обхваща период от 10 г. назад, считано от датата на започването й. Това е срокът, който и вносителите от министерството на правосъдието първоначално предлагаха, но депутатите го удължиха на 15 г.

До 19 януари трябва да бъде сформирана новата комисия по конфискация. В поправките се предвижда изискуемият юридически стаж за шефа да падне от 12 г. на 10 г. След края на мандата в комисията или при предсрочно излизане от нея членовете й, които са били съдии, прокурори или следователи, се възстановяват на същата длъжност.

Създава се нова глава за обезщетяване на пострадалите от престъпления. Жертвите ще бъдат компенсирани с пари от имането на бандита, преследван по този закон за отвличане, сводничество, порнография, трафик на хора, кражба, грабеж, присвояване, имотна измама, изнудване, фалшифициране на пари, подкуп, наркотрафик и пр. В момента комисията по конфискация води дела за около 1 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай