Папазов: Български пощи няма да се приватизират

Папазов: Български пощи няма да се приватизират | StandartNews.com

София. "„Български пощи" няма да се приватизират. При поява на потенциален инвеститор, който да доведе повече услуги в „Български пощи", ние следва да започнем разговори, но де факто такъв до днес няма, така че такива разговори не са водени", каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в предаването „Факторът Кошлуков" на ТВ7.

Министър Папазов разясни, че от самото начало на мандата му се работи по формиране на програма за реформи в „Български пощи", която планира включване на нови услуги, подобряване дейността на дружеството и създаване на материални стимули за служителите. За пример той даде възможността в пощите в по-малките градове да се предлагат книги и пособия за училище, като 24% от печалбата ще остава за пощите, а 9% от тях ще отиват директно за пощенските служители, които ще изпълняват тази услуга.

Поради въвеждането на Универсалната пощенска услуга през 2011 г. е утвърдена методика, за която трябва да се плати компенсация на „Български пощи". Тя е утвърдена от Европейската комисия и възлиза на 12 млн. 750 хил. лева. В бюджета на министерството в началото на мандата е имало едва 2 милиона лева. На „Български пощи" до момента не е бил изплатен нито лев компенсации, но след ревизия на вътрешния бюджет на министерството са били намерени 6,5 милиона лева резерв, които са дадени на „Български пощи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай